Thursday, April 9, 2009

Senarai Kabinet Malaysia di bawah Najib

Perdana menteri - Datuk Seri Najib Razak
Timbalan perdana menteri - Tan Sri Muhyiddin Yassin

Menteri di Jabatan Perdana Menteri
Tan Sri Dr Koh Tsu Koon - perpaduan & pengurusan prestasi
Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz - perundangan dan Parlimen
Tan Sri Nor Mohamed Yakcop - Unit Perancang Ekonomi
Mej-Jen (B) Datuk Jamil Khir Baharom - hal ehwal Islam

Timbalan-timbalan menteri:
Datuk Liew Vui Keong
Datuk Dr Mashitah Ibrahim
Datuk SK Devamany
Ahmad MaslanT Murugiah

Menteri kewangan IDatuk Seri Najib Razak
Menteri kewangan IIDatuk Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah
timbalan Datuk Chor Chee Heung, Datuk Dr Awang Adek Hussin

Menteri pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin
timbalan Datuk Dr Wee Ka Siong dan Dr Mohd Puad Zarkashi

Menteri pengangkutan Datuk Ong Tee Keat
timbalan Datuk Abdul Rahim Bakri dan Datuk Robert Lau Hoi Chew

Menteri perusahaan, perladangan dan komoditi
Tan Sri Bernard Dompok
timbalan Datuk Hamzah Zainudin

Menteri dalam negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein
timbalan Datuk Wira Abu Seman Yusop dan Jelaing Mersat

Menteri penerangan, komunikasi, kesenian dan kebudayaan
Datuk Seri Dr Rais Yatim
timbalan Datuk Joseph Salang Gandum dan Senator Heng Seai Kie

Menteri tenaga, teknologi hijau dan air
Datuk Peter Chin Fah Kui
timbalan Noriah Kasnon

Menteri kemajuan luar bandar dan wilayah Datuk Seri Shafie Apdal
timbalan Datuk Hassan Malek dan Datuk Joseph Entulu Belaun

Menteri pengajian tinggi Datuk Seri Mohd Khaled Nordin
timbalan Datuk Dr Hou Kok Chung dan Datuk Saifuddin Abdullah

Menteri perdagangan antarabangsa dan industri Datuk Mustapa Mohamed
timbalan Datuk Mukhriz Mahathir dan Datuk Jacob Dungau Sagan

Menteri sains, teknologi dan inovasi Datuk Dr Maximus Ongkili
timbalan Fadillah Yusof

Menteri sumber asli dan alam sekitar Datuk Douglas Uggah Embas
timbalan Tan Sri Joseph Kurup

Menteri pelancongan Datuk Ng Yen Yen
timbalan Datuk Seri Sulaiman Abdul Rahman Abdul Taib

Menteri pertanian dan industri asas industri Datuk Noh Omar
timbalan Datuk Johari Baharum dan Datuk Rohani Abdul Karim

Menteri pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi
timbalan Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad

Menteri kerja raya Datuk Shaziman Abu Mansor
timbalan Datuk Yong Khoon Seng

Menteri kesihatan Datuk Liow Tiong Lai
Datuk Rosnah Rashid Shirlin (timbalan)

Menteri belia dan sukan Datuk Ahmad Shabery Cheek
timbalan Datuk Razali Ibrahim (timbalan)Wee Jeck Seng (timbalan)

Menteri sumber manusia Datuk Dr S Subramaniam
timbalan Datuk Maznah Mazlan

Perdagangan dalam negeri dan hal-ehwal pengguna Datuk Ismail Sabri Yaakob
timbalan Datuk Tan Lian Hoe

Menteri perumahan dan kerajaan tempatan Datuk Kong Cho Ha
timbalan Datuk Lajim Ukin

Menteri pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat Datuk Seri Sharizat Jalil timbalan Datin Paduka Chew Mei Fun

Menteri luar Datuk Anifah Aman
timbalan A Kohilan Pillay dan Datuk Lee Chee Leong


Menteri wilayah persekutuanDatuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin
timbalan Datuk M Saravanan

73 comments:

Naruto sensei said...

semoga berjaya memerintah sebelum
kematian yang menjemput!! akan ditanya di alam kubur nanti..

Awey Kelate said...

aku mencari di mana KJ.... Namun apakan daya, Mukhriz juga yang dipilih. Apakah nasib Bro KJ?
Kita tengok siapa yang kenaaa selepas ini

Ihya said...

salam ziarah sahabat semua.

Aduh!! Jahanam anak perempuan melayu kita ini!!

Jika anda masa,luangkanlah sekejap untuk baca artikel saya di www.dzulhaqq.blogspot.com

abe MIE 'TERJAH' said...

http://pkrpasdap.blogspot.com

selamat berjuang....dan selamat bertugas...kabinet BN..



nik aziz umum
YB Encik Nga Kor Ming
EXCO Kerajaan Negeri Perak
(Bawah pokok kerajaan haram..)
sebagai Menteri Agama PAS...

Awey Kelate said...

keh..keh..keh, selamat kembali abe mie terjah untuk kena terjahan. Mooooooh yidin umumkan badan bebas akan buat post-mortem utk ketahui punca kekalahan UMNO. Jadi TPM pun masih tak leh pikio sendiri. Badan bebas tu free of charge ke? Sure tak, dan consultation fee sure juta-juta dan yang dapat kroni-kroni.
Jadi....ini satu lagi contoh PEMBAZIRAN KERAJAAN BARISAN NASIONAL

Anisotropic said...

klu tgk menteri kwangan...aku tkejut...nma sma ngn jwtn PM....hbsla duit ngara pas ni wei...sediala

abe MIE 'TERJAH' said...

nik aziz umum
YB Encik Nga Kor Ming
EXCO Kerajaan Negeri Perak
(Bawah pokok kerajaan haram..)
sebagai Menter
i Agama PAS...

sapphire said...

Woi terjah,

Aku sokong Ngor ke Ngeh ke jadi Menteri Agama PAS, apa kau nak cakap ??!!! Aku lebih pecaya Ngor dan Ngeh dari Masyitah...sekurang2nya Ngor tak suruh pompuan melacur...mungkin ko pun tak kesah anak-beranak pompuan kau disuruh melacur oleh Masyitah...

sapphire said...

Menteri Agama UMNO, APA YG DIORANG DAH BUAT UTK MENEGAKKAN ISLAM, sila nyatakan denga jelas dan berfakta...

1. Di manakah menteri Agama UMNO ketika Rosmah mencium hero hindustan??

2. Dimanakah menteri Agama UMNO ketika artis penyokong UMNO berpeluk2 sesama bukan muhrim?? Ada diorang tegur?

3. Dimana menteri agama UMNO utk membantah PAU yg sarat rasuah?

SENYAP DAN BODOH...

embunpagi said...

Menteri Agama UMNO, APA YG DIORANG DAH BUAT UTK MENEGAKKAN ISLAM, sila nyatakan denga jelas dan berfakta...

1. Di manakah menteri Agama UMNO ketika Rosmah mencium hero hindustan??

2. Dimanakah menteri Agama UMNO ketika artis penyokong UMNO berpeluk2 sesama bukan muhrim?? Ada diorang tegur?

3. Dimana menteri agama UMNO utk membantah PAU yg sarat rasuah?

----------------------------------------
nk tmbh jgk..

4.Dimana menteri agama UMNO bile konsert2 melekakan rakyat diadakn???

5.Dimana menteri agama UMNO bile bilangan ank luar nikah brtambah???

6.Dimana menteri agama UMNO bila ramai
org islam murtad???

7.Dimana menteri agama UMNO bile byk pusat2 disko,kedai judi no. ekor dibuka???

8.Dimana menteri agama UMNO bile byk program hiburan melalaikan dan maksiat??

Naruto sensei said...

abe MIE 'TERJAH' said...
nik aziz umum
YB Encik Nga Kor Ming
EXCO Kerajaan Negeri Perak
(Bawah pokok kerajaan haram..)
sebagai Menter
i Agama PAS...

-----------------------------

ko ni karang kalo aku maki cakap orang PR kuang hajor.. tapi ko buat tuduhan mcm ni lah yang membuat kami geram kat kamu... kalu nak tuduh biarlah ade bukti atau fakta jangan main terjah bodoh jer... korang puak2 UMNO kan berakal atau nak sangat jadi sakai ....setakat tuduhan bersifat perkauman ko tu aku pun boleh buat ... nanti sakit hati kang... jadi berakal lah sikit ... nama pun abang kan! jadi la matang sikit ...

izuaf4zi said...

maklumat dari dalam

akan ada porfolio baru

calon menteri dah ada (kena tanya tun dahulu)

tok jib dalam dilema ambil masa sikit nak umum dlm mggu depan

KEM.PENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA (Kprm)
fungsinya mencegah rasuah tak kira agama, bangsa, kaum, suku, adat, org gemuk, sederhana gemuk, org pandak, tinggi, kakitangan kerajaan, sektor swasta, parti politik kecuali ahli ahli 'Pertubuhan Organisasi Melayu Bersatu' / UMM UMM nooo

irza said...

abg mie terjah..........

dlm blog ni jgn lah wat tuduhan yang tak berasas......kita cari titik pertemuan baru kita dapat persefahaman dalam berbicara...

sy suka debat yang berbentuk akademik....kalo nak wat tuduhan dan maki hamun, sy pun boleh, kalo boleh kita jaga akhlak kita

khalifah said...

abg mie terjah mmg ske anak die jd pelacur..hahaha
tuh pasal die sokong umno..

Naruto sensei said...

Diwaktu kaya ingatlah pada Allah

Diwaktu miskin ingatlah Allah

Diwaktu sihat ingatlah pada Allah

Diwaktu sakit ingatlah pada Allah

Kerjakan lah perintahnya, jauhkan larangannya, itulah orang yang ingat Allah...


Banyak yang kaya lupa pada Allah

Banyak yang miskin jauh pada Allah

Banyak yang sihat lari pada Allah

Banyak yang sakit meninggalkan Allah

Itulah orang yang sombong kepada Tuhannya, tidak kenal kepada Allah..

Ingatlah wahai manusia!! semua kan kembali pada Allah..

Ingatlah wahai manusia!! hidup mati mu ditangan Allah..


Diwaktu sihat ingatlah pada Allah

Diwaktu sakit ingatlah pada Allah


Kerjakan lah perintahnya, jauhkan larangannya, itulah orang yang ingat Allah...


Ingatlah wahai manusia!! semua kan kembali pada Allah..

Ingatlah wahai manusia!! hidup mati mu ditangan Allah..


Banyak yang kaya lupa pada Allah

Banyak yang miskin jauh pada Allah

Banyak yang sihat lari pada Allah

Banyak yang sakit meninggalkan Allah

Itulah orang yang sombong kepada Tuhannya, tidak kenal kepada Allah..


AllAHUAKBAR.. SUBAHANALLAH

MINTA DIJAUHKAN DARI MENJADI MANUSIA YANG MENYOMBONG DIRI!!!

SEKADAR RENUNGAN BUAT SEMUA MOGA MENDAPAT PETUNJUK DAN HIDAYAH DAN JALAN KEBENARAN...

anjar said...

MIE'TERJAH' menyalak

nik aziz umum
YB Encik Nga Kor Ming
EXCO Kerajaan Negeri Perak
(Bawah pokok kerajaan haram..)
sebagai Menteri Agama PAS...

..................................

sekali baca hangin jugak aku bila org yang kononnya matang boleh komen mcm ni, kalau ye pun tak takut Allah pasal buat fitnah jangan la nak buat fitnah yang terang - terang bodohnya, mana org nak percaya, buat la cita yang logik sikit, macam najib takut bini ke, tentu banyak org percaya.

tapi bila fikir balik kesian pun ada, ye la org dah kalah PRK bergabda la katakan, kes kecewa sesangat la ni, tu yang merapu meraban tu, bawak bersabar je la Mie, teruk sangat kecewa ko ni aku rasa, macam dah putus harap je, jangan ko bunuh diri udah la, maklumla jiwa tu dah di kuasai syaitan.

bawak mengucap bebanyak mie ye! ingat Allah! sabar! sabar! dah! dah! bak sini C4 tu, jangan ko letup diri sendiri lak, nabi tak ngaku umat Mei oiiii!

roh_insan said...

Aku btl2 kesian kat c mie terjah tu,sejak bile yek die dah jadi hilang akal.

khalifah said...

dh xbtol agaknya mie terjah slps kalah kat bkt gntng....ske2 kte gtu kat tg nik aziz..

Ex-UMNO said...

Bagus juga UMNO tewas di dua Bukit.

Bayangkan kalau mereka menang, dah tentu 7 hari 7 malam mereka akan memekek lolong kegembiraan sambil mengutuk Pakatan Rakyat.

BN/UMNO sudah tewas di 4 - 0 dalam PRK selepas PRU12.

Adakah ini telah menandakan BN/UMNO sudah mula pulih?

Naruto sensei said...

Diwaktu kaya ingatlah pada Allah

Diwaktu miskin ingatlah Allah

Diwaktu sihat ingatlah pada Allah

Diwaktu sakit ingatlah pada Allah

Kerjakan lah perintahnya, jauhkan larangannya, itulah orang yang ingat Allah...


Banyak yang kaya lupa pada Allah

Banyak yang miskin jauh pada Allah

Banyak yang sihat lari pada Allah

Banyak yang sakit meninggalkan Allah

Itulah orang yang sombong kepada Tuhannya, tidak kenal kepada Allah..

Ingatlah wahai manusia!! semua kan kembali pada Allah..

Ingatlah wahai manusia!! hidup mati mu ditangan Allah..


Diwaktu sihat ingatlah pada Allah

Diwaktu sakit ingatlah pada Allah


Kerjakan lah perintahnya, jauhkan larangannya, itulah orang yang ingat Allah...


Ingatlah wahai manusia!! semua kan kembali pada Allah..

Ingatlah wahai manusia!! hidup mati mu ditangan Allah..


Banyak yang kaya lupa pada Allah

Banyak yang miskin jauh pada Allah

Banyak yang sihat lari pada Allah

Banyak yang sakit meninggalkan Allah

Itulah orang yang sombong kepada Tuhannya, tidak kenal kepada Allah..


AllAHUAKBAR.. SUBAHANALLAH

MINTA DIJAUHKAN DARI MENJADI MANUSIA YANG MENYOMBONG DIRI!!!

SEKADAR RENUNGAN BUAT SEMUA MOGA MENDAPAT PETUNJUK DAN HIDAYAH DAN JALAN KEBENARAN...

anjar said...

abe mie! abe mie!
abe mie terjahhhhhh!
korang nampak abe mie tak? tadi merapu tak tentu pasal je aku tengok, sian nak buat camna kalah berganda, sekarang dah ilang, punggah! silap - silap tingkap pwtc di terjahnya, sudah! nak bunuh diri terjun bangunan pulak mangkuk ni, korang tolong pujuk dia ramai - ramai oiii! mati kapir lak nanti mangkuk tu.

bn@umno said...

aku yakin senarai menteri kabinet di bawah Najib ni akan mengembalikan semula keyakinan rakyat terhadap BN.cuba tegok kat laman web chedet.com di mana rata-rata blogger yg memberi komen setuju dan puas hati dgn kabinet baru ni.kat blog chedet.com tu bilangan blogger yg buat komen mencecah ratusan malah kadang-kadang boleh mencecah ribuan TAPI blog yg dikuasai PR hanya ada puluhan komen je.ini menunjukkan yg blog PR tidak mendapat sambutan kerana rata-rata artikel blog PR ni hanyalah fitnah utk memburuk-burukkan BN.rakyat pun dah muak dgn tektik kotor yg dimainkan oleh puak pembangkang utk mendpt sokongan kasihan.nampaknya keinganan PR nak tawan Malaysia pada PRU13 akan datang hanya akan tinggal harapan yg tidak kesampaian.

unanjaga said...

Banyak benar pendapat yang telah diberikan bagi "senarai kabinet Malaysia dibawah Najib",apa pun kami semua sebagai rakyat Malaysia tanpa mengira sempadan parti berharap pada semua mereka yang telah dilantik ini untuk menjalankan amanah rakyat itu dengan baik dan jujur.Perlu diingat dengan jelas semua gaji atau elaun yang mereka dapat kelak adalah hasil dari duit rakyat.Olih itu mereka sama sekali dilarang dari melakukan rasuh,salah guna kuasa dan apa jua bentuk penyelewangan.Juga mereka mesti bertindak dengan adil dan tanpa pilih kasih,apa jua geran bantuan perlu disalurkan pada kerajaan negeri yang dikuasi dibawah PR.Kita ingin melihat keadilan ini terlaksana.

bn@umno said...

aku tak paham napelah puak pembangkang ni busy body sgt dlm hal-ehwal dalaman BN.sedangkan masalah dalaman PR sendiri pun kacau bilau dan tak terurus ni pulak nak menyibuk pasal BN.masalah dalaman BN bukannya serius sgt tapi yg seriusnya masalah dalaman PR itu sendiri.Najib menyenaraikan Mukhriz dlm senarai menteri kabinetnya kerana Najib yakin Mukhriz dpt menjalankan tugasnya dgn baik.pemilihan Mukhriz oleh Najib ni LANGSUNG TIDAK ADA CAMPUR TANGAN DRPD TUN YG MANA TUN AMAT DIHORMATI RAKYAT MALAYSIA.

bn@umno said...

nampak sgt yg pemimpin PR ni semakin terdesak dgn tindakkan Tun join semula BN.maklumlah tindakkan Tun join semula BN akan menghancurkan harapan PR utk kuasai Malaysia kerana tindakan Tun ini akan menyebabkan rakyat Malaysia akan beralih arah menyokong BN semula.

anakkancil said...

abe MIE 'TERJAH' said...
http://pkrpasdap.blogspot.com

selamat berjuang....dan selamat bertugas...kabinet BN..



nik aziz umum
YB Encik Nga Kor Ming
EXCO Kerajaan Negeri Perak
(Bawah pokok kerajaan haram..)
sebagai Menteri Agama PAS...

April 9, 2009 4:13 AM

Tak jadi kesalahan jika EN nga kok Ming nak jadi menteri agama isalm PAS asalkan di mengucap kalimah shahadah...apa nak heran...tgj ustaz Farid Ravi kat TV dahulu bukan Islam tapi setelah memelok Islam beliau boleh berdakwah dlm TV malah di tengah mlm ada rancangan membaca Ayat suci bersama Ustaz Farid Ravi dan ramai pembaca melayu yg di perbetolkan bacaannya oleh ustaz Farid Ravi.
So bang mie terjah keluar la dari dlm tempurong or kepompong kamu tu n lihat lah dunia allah yg luas nie....
Komen kau ni cuma layak berhujah dengan dewata je dlm gua...x membina lansung...

anakkancil said...

bn@umno...masih terlalu awal utk menyatakan keyakinan pada kabinet baru ala najib....baru berumor 1 hari...tunggu n lihat...namun aku rasa cek det adalan master mind dlm membentok kabinet baru nie...
Selepas pak lost letak jawatan sebagai president UMNO maka kelihatan lah muka yg tak malu tu...keluar berkempen di sana sini...zaman dah berubah...cet det oi...rakyat mau perubahaan dan rakyat tak berkehendakkan parti yg mengamalkan politik wang melainkan pencacai n diri cet det yg tak cukop-cukop dengan kekayaan yg dah di miliki....

ironseven said...

ABG MIE,

aku tambah soalan utk kau jawab.

1. mana ulama umno utk drafkan perundangan islam mengikut quran dan sunnah?
2. mana ulama umno bilamana tun m hina janggut nabi?
3. mana ulama umno ketika umno permainkan hudud?

tu je lah dulu sbb sumua soalan aku tu berkaitan aqidah..

kedaung said...

BILA PARTI MELAYU NI SEMUA NAK KARAM?.

ILUP DAP!
ILUP DAP!
ILUP DAP!

ILUP KOMUNIS!!!

joe lenon said...

jangan layan terjah tu mungkin ada masalah mental kot, cakap tak pikir .. org lain boleh hina tuan guru nik aziz jangan nak di hina pulak tau tak terjah ..

Naruto sensei said...

Diwaktu kaya ingatlah pada Allah

Diwaktu miskin ingatlah Allah

Diwaktu sihat ingatlah pada Allah

Diwaktu sakit ingatlah pada Allah

Kerjakan lah perintahnya, jauhkan larangannya, itulah orang yang ingat Allah...


Banyak yang kaya lupa pada Allah

Banyak yang miskin jauh pada Allah

Banyak yang sihat lari pada Allah

Banyak yang sakit meninggalkan Allah

Itulah orang yang sombong kepada Tuhannya, tidak kenal kepada Allah..

Ingatlah wahai manusia!! semua kan kembali pada Allah..

Ingatlah wahai manusia!! hidup mati mu ditangan Allah..


Diwaktu sihat ingatlah pada Allah

Diwaktu sakit ingatlah pada Allah


Kerjakan lah perintahnya, jauhkan larangannya, itulah orang yang ingat Allah...


Ingatlah wahai manusia!! semua kan kembali pada Allah..

Ingatlah wahai manusia!! hidup mati mu ditangan Allah..


Banyak yang kaya lupa pada Allah

Banyak yang miskin jauh pada Allah

Banyak yang sihat lari pada Allah

Banyak yang sakit meninggalkan Allah

Itulah orang yang sombong kepada Tuhannya, tidak kenal kepada Allah..


AllAHUAKBAR.. SUBAHANALLAH

MINTA DIJAUHKAN DARI MENJADI MANUSIA YANG MENYOMBONG DIRI!!!

SEKADAR RENUNGAN BUAT SEMUA MOGA MENDAPAT PETUNJUK DAN HIDAYAH DAN JALAN KEBENARAN...

joe lenon said...

bn umno kau tau tak ! tun masuk umno yang yg jd sebab 2 bukit out, kalau dia pegi batang ai tentu sana pun telingkup..mintak dia tumpukan amal pulak, puas dalam politik dah .. .. ..umur dah lanjut..

rinStarr said...

BN@UMNO,

Boleh ke jumlah comment diterjemah kpd jumlah undi?? Sebenarnya jumlah comment dlm cheedet tu aku rasa lebih banyak lagi... boleh mencapai ribuan... Tapi apakan daya admin chedet tak approved comment yg condemn kan dia... Jadi mana comment yg ala2 mencium ***** dia aje yg lepas... termasuk lah kamu...

Aku pun ada jgk sumbangkan comment tapi taklepas... hahaha...

Lepas tu semua comment tu pengisian kosong... zero... melambangkan zero minded korang juak2 chedet ni...

Utk pengetahuan ko wahai BN@UMNO... blog pro PR ni ada berjumlah ratusan, kalau nak compare kan yg pro-bn ni... cacing aje....

Kalau ko yakin dgn jumlah comment chedet tu... berani bubarlah parlimen... BErani??!!!

rinStarr said...

Terjah,

Comment ko ni plak aku malas nak layan.... TIN KOSONG!!!

Naruto sensei said...

BN jangan takbur!!! cakap2 membangga BNUMNO dah muak di telinga rakyat cakaplah apa pun untuk sedapkan hati kamu kenyataannya rakyat tetap menolak UMNOBN contoh ketara kekalahan BN dlm PRK baru2 ni walhal umum mengetahui setiap kali Kerajaan bertukar PM BN akan menang besar!! tapi itu tak berlaku dalam PRK baru2 ni kenapa?.. kerana rakyat menolak Pemimpin seperti Najib kerana terlalu banyak skandal.. walaupun dengan bantuan Mahathir pun BN tewas juga kerana rakyat dah lama menolak Mahathir sehingga beliau meletak jawatan PM dulu...
Melayu dulu mudah lupa!! mahathir yang kata..
Melayu sekarang tetap ingat!!
PR lah yang akan mengingatkan.. dan di ingatkan Undi melayu juga meningkat untuk PR..
Dan maklumat baru diterima perpecahan dalaman BN akan lebih serius selepas ini ekoran beberapa pemimpin pro Pak Lah yang tak di lantik dalam kabinet... disamping kekecewaan Parti2 komponen BN dalam tuntutan mereka dan penguasaan Mahathir yang terang2 menghentam Khairy dan melobi anaknya mukhriz didalam kabinet akan menimbulkan kebencian Khairy kepada Mahathir.. Ini dapat di lihat dari reaksi Khairy semasa menjawap soalan wartawan walaupun mengatakan tidak kecewa tetapi riak wajahnya mengambarkan segala rasa ketidapuasan hatinya...

Jadi jangan lah BNUMNO terlalu angkuh dengan hujah anda kerana setiap kali hujah yang menyedapkan hati UMNOBN akan berlaku perkara sebaliknya ....

WASSALAM...

bn@umno said...

rinstar,

kalau setakat beberapa ekor puak engkau yg kat blog siasah ni tidak mengundi BN pun takpe kerana ia tidak akan mengugat keseluruhan undi di PRU13 nanti.kalau parlimen dibubarkan dan diadakan PRU semula, GERENTI puak PR akan kalah teruk dilanyak puak BN.insyallah PRU13 nanti BN akan dpt menakluki semula Selangor, Kedah, Kelantan, Pulau Pinang.tegok Perak sendiri pun dah BN takluki semula.

Naruto sensei said...

Menakluk Perak dengan cara melompat parti yang selama ini UMNO canang tiada moral memang tak bermaruah kan!! mengambil wakil rakyat yang sebelum ni UMNO dan SPRM tuduh rasuah itu bermaruah ke?? lihat kepada undi di cangkat Jering kawasan DUN situ dimenangi PAS jadi wakil lompat tu dah boleh dikira bukan wakil lagi di situ...

jadi jika UMNOBN rasa kuat dan diterima silalah bubarkan DUN jangan banyak alasan lagi bertarunglah macam anak jantan kerana PR dah lama inginkan DUN Perak dibubarkan.. jadi jika setakat hujah je yang menyedapkan hati BNUMNO tanpa tindakan. serupalah berhujah dengan pokok atau lembu kerana tiada yang akan menolak hujah BNUMNO itu...

WASSALAM...

Naruto sensei said...

UMNO BN juga dialu2 kan membubarkan Parlimen untuk PRU13 jika benar dakwaan BNUMNO yang BN diterima rakyat dan boleh melanyak PR silakan... harap Najib tun Razak akan mengikut cadangan anda..biar rakyat menentukan bukan mengambil Perak dengan keputusan 2,3 kerat orang yang membuat rakyat tidak puas hati kerana sia2 keluar mengundi jika kerajaan Perak boleh ditentukan dengan keputusan 2,3 kerat orang...

Wassalam

bn@umno said...

naruto,

habih sebelum ni DSAI beria-ia sgt nak tarik pemimpin BN supaya join PR, nape puak PR tak bising pun dan menghalalkan lagi pulak tu.yg peliknya bila BN tarik pemimpin PR maka mulalah suara-suara sial drpd PR memburuk-burukkan BN dgn mengatakan BN beri wang kepada pemimpin PR utk keluar drpd PR sedangkan perkara ni tidak berlaku.malah ketiga-ketiga adun ni sendiri yg mengaku mereka keluar drpd PKR utk join parti bebas kerana mereka merasakan yg PR sudah tidak stabil dan takde harapan utk diselamatkan.takkan itu pun tak boleh kot.

bn@umno said...

ketiga-tiga ADUN keluar PR utk join parti Bebas ATAS KERELAAN SENDIRI DAN TAKDE PAKSAAN DRPD MANA-MANA PIHAK.ni merupakan helah puak pembangkang yg nak memburukkan-burukkan BN.tegok piliharaya kecil di Bukit Gantang dan Bukit Selambau barau-baru ni di mana sokongan melayu terhadap BN semakin bertambah.BN kalah pun atas pengundi bukan melayu.ini mencerminkan melayu sudah semakin yakin dgn kredibilti UMNO sbg parti yg memperjuangkan orang melayu. melayu terasa tertipu dgn memangkah PR pada pru12 yg lalu.ORANG MELAYU TAK BOLEH HIDUP TANPA UMNO KERANA UMNO SAJALAH YG BOLEH MENJAGA KEBAJIKAN ORANG MELAYU.

Ex-UMNO said...

Bagus juga UMNO tewas di dua Bukit.

Bayangkan kalau mereka menang, dah tentu 7 hari 7 malam mereka akan memekek lolong kegembiraan sambil mengutuk Pakatan Rakyat.

BN/UMNO sudah tewas di 4 - 0 dalam PRK selepas PRU12.

Adakah ini telah menandakan BN/UMNO sudah mula pulih?

Naruto sensei said...

hem terpulang!!!! kalau PR dulu bising pasal lompat parti takpelah ni UMNO yang terhegeh2 sampai nak buat undang2 lompat parti tup tup dia yang ambil orang lompat tu he he... Anwar tak bawak MP BN lari ke sorok ke dia ajak masuk PR secara terang dalam Parlimen ajak perubahan.. lepastu UMNO lekas2 bawa MP2 dia ke Taiwan kononnya nak belajar pertanian padahal takut MP dia beralih arah.. tengok ape projek pertanian yang depa buat selepas balik dari Taiwan takde apa pun..!! lepas tu Anwar cabar adekan sidang tergempar kenapa tak buat kalau kukuh sangat BN masa tu?? tapi di Perak 3 orang Adun tu hilang ntah kemana.. tak datang sidang 10 hari anak isteri sendiri pun tak tahu kemana Adun tu pergi!!.. bukanke kalau tak datang kerja tiga hari tu dah boleh dikira dibuang kerja.. kemudian ade lak laporan Polis dibuat Yang Najib sogok 50juta kenapa tak siasat? sampaikan orang yang buat laporan tu merayu2 polis suruh tangkap dia jika nak siasat.. kenapa tak siasat kenapa??

so jangan lah hujah kalu BN selalu jer takut nak menyahut cabaran PR.. mana moral bila kita dicabar kita diam tak berani nak menjawap.. adekah itu kekuatan BN?

lagi satu undi melayu juga meningkat pada PR contoh di kubu kuat BN DUN Trong,, pas dapat lebih 800 peningkatan undi melayu, sedangkan BN hanya mendapat undi melayu meningkat 500 jer!! Baca statistik undi DUN Trong.

Jadi sepatutnya BN bimbang lah kalau setahun jer undi melayu di kawasan BNUMNO boleh meningkat kepada 800 undi apa akan jadi jika 5 tahun akan datang yang masa tu pengundi tua banyak yang dah takde lagi dimana golongan mudalah yang akan mengambik alih kekuatan undi ini yang selama ni mereka menyokong PR

so Jangan lah sombong dan takbur.. seperti yang saya tulis tadi hujah yang boleh diterima oleh pokok dan lembu tiada siapa menolaknye

wassalam

Naruto sensei said...

BN@UMNO

ORANG MELAYU TAK BOLEH HIDUP TANPA UMNO KERANA UMNO SAJALAH YG BOLEH MENJAGA KEBAJIKAN ORANG MELAYU.


----------------------------

Pos dibawah jawapan untuk soalan anda
semoga mendapat hidayah....
Wassalam ........


**
Itulah orang yang sombong kepada Tuhannya, tidak kenal kepada Allah..

Ingatlah wahai manusia!! semua kan kembali pada Allah..

Ingatlah wahai manusia!! hidup mati mu ditangan Allah..

Ingatlah wahai manusia!! jodoh rezeki mu ditangan Allah..

Ingatlah wahai manusia!! sakit sihat mu ditangan Allah..



Banyak yang kaya lupa pada Allah!

Banyak yang miskin jauh pada Allah!

Banyak yang sihat lari pada Allah!

Banyak yang sakit meninggalkan Allah!


Itulah orang yang sombong kepada Tuhannya, tidak kenal kepada Allah..


Itulah orang yang sombong kepada Tuhannya, tidak kenal kepada Allah..


Itulah orang yang sombong kepada Tuhannya, tidak kenal kepada Allah..

******

Wassalam...

embunpagi said...

ORANG MELAYU TAK BOLEH HIDUP TANPA UMNO KERANA UMNO SAJALAH YG BOLEH MENJAGA KEBAJIKAN ORANG MELAYU.

------------------------------------------
pirah..org melayu kt kltan tu idup je..
x mati kebulur pon..

uncle nano said...

naruto pendek..
kesian ko kan!
dah lah bertanding ketua pemuda cawangan UMNO kalah..sekarang menyalak x tentu pasal..konon2 backing PR lak tu..
pencacai tul le kamu ni!!
ye le..orang kecewa le kata kan..

kedaung said...

AAIIIYAAA.........!!

naruto pendek..
kesian ko kan!
dah lah bertanding ketua pemuda cawangan UMNO kalah..sekarang menyalak x tentu pasal..konon2 backing PR lak tu..
pencacai tul le kamu ni!!
ye le..orang kecewa le kata kan..

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

MUTUT KA ITU MACAM???
LU OLANG UMNO, LU TIPU SAMA OLANG APASAT?
TALAK BAIK ITU MACAM...
MANYAK LOSA...OOOO.

Naruto sensei said...

uncle!!! sudah2 la fitnah pakcik tu.. dari kecik saya memang orang PAS so tak payah la nak menipu kalo tak tau.. tapi kan saya tengoklah anda sememangnya orang yang Sombong dengan pegangan sendiri.. hujah kalo takde tak payah lah nak mengada2 kan cerita...

hukuman untuk orang yang suka mereka-reka fitnah ialah 80 kali sebat sanggup ke tanggung.. itu di dunia tu mcmne lak di Akhirat esok?? dan selagi saya tak maafkan anda selamanya lah anda menanggung dosa kering ni.. tapi saya maafkan..dan maafkan jika ade kesilapan saya sebelum ni bukan berniat jahat sekadar renungan...so jaga lah janda2 kesepian anda tu baik2 jangan pesongkan kepercayaan yang orang berikan.. kerja anda adalah mulia jika benar2 kerana Alla tapi jika sebaliknya laknat Allah yang pasti akan menimpa Anda

Uncle2 saya malas nak berbalah lagi dgn orang tua.. nanti UMNO kata saya lak yang kurang ajar

wassalam

kedaung said...

AAIIIIYAAAAAA....!

OLANG TUA MELAYUH CAKAP ...
ITU SELUPA...

TALAM LUA MUKA OOOO..

Naruto sensei said...

Kedaung

sedah2 lah jadi apek saya tahu anda sememangnya nak menaikkan darah orang PR ...
hari Jumaat ni sepatutnya anda berazam merubah kepada baik ...

maaflah saya dah malas dengan hujah kosong nih.. marilah kita bersama berhujah mencari kebenaran bukan dgn cara macam ni...

wassalam!!

kedaung said...

AAAAIIIYAAAA.....!

PELUT MANYAKL PUNUH OOOOOO....
MANYAK AIR LALAM...
MINUM MANYAK MAAA....!

Naruto sensei said...

Diwaktu kaya ingatlah pada Allah

Diwaktu miskin ingatlah Allah

Diwaktu sihat ingatlah pada Allah

Diwaktu sakit ingatlah pada Allah

Kerjakan lah perintahnya, jauhkan larangannya, itulah orang yang ingat Allah...


Banyak yang kaya lupa pada Allah

Banyak yang miskin jauh pada Allah

Banyak yang sihat lari pada Allah

Banyak yang sakit meninggalkan Allah

Itulah orang yang sombong kepada Tuhannya, tidak kenal kepada Allah..

Ingatlah wahai manusia!! semua kan kembali pada Allah..

Ingatlah wahai manusia!! hidup mati mu ditangan Allah..


Diwaktu sihat ingatlah pada Allah

Diwaktu sakit ingatlah pada Allah


Kerjakan lah perintahnya, jauhkan larangannya, itulah orang yang ingat Allah...


Ingatlah wahai manusia!! semua kan kembali pada Allah..

Ingatlah wahai manusia!! hidup mati mu ditangan Allah..


Banyak yang kaya lupa pada Allah

Banyak yang miskin jauh pada Allah

Banyak yang sihat lari pada Allah

Banyak yang sakit meninggalkan Allah

Itulah orang yang sombong kepada Tuhannya, tidak kenal kepada Allah..


AllAHUAKBAR.. SUBAHANALLAH

MINTA DIJAUHKAN DARI MENJADI MANUSIA YANG MENYOMBONG DIRI!!!

SEKADAR RENUNGAN BUAT SEMUA MOGA MENDAPAT PETUNJUK DAN HIDAYAH DAN JALAN KEBENARAN

kedaung said...

BILA PARTI MELAYU NI SEMUA NAK KARAM?.

ILUP DAP!
ILUP DAP!
ILUP DAP!

ILUP KOMUNIS!!!

Naruto sensei said...

kedaung

Alhamdulillah

teruskan komen2 anda semacam ini nanti anda juga yang rugi

Hukuman minum arak diakhirat
Akan dituang air timah yang mengelegak ke kerongkongnya sehingga hancur luluh tenggoroknya dan bercantum semula kemudian dituang lagi begitulah berulang2 kali.. pedihnya tak tercapai akal fikiran manusia...

wallahualam!!!

Naruto sensei said...

Kerjakan lah perintahnya, jauhkan larangannya, itulah orang yang ingat Allah...


Ingatlah wahai manusia!! semua kan kembali pada Allah..

Ingatlah wahai manusia!! hidup mati mu ditangan Allah..


Banyak yang kaya lupa pada Allah

Banyak yang miskin jauh pada Allah

Banyak yang sihat lari pada Allah

Banyak yang sakit meninggalkan Allah

Itulah orang yang sombong kepada Tuhannya, tidak kenal kepada Allah..

Rsabah said...

Kabinet Najib tiada petanda akan perubahan. Dia bercakap pasal pemantauan prestasi menteri-menterinya adalah cerita lapuk!!! Apa yang dikehendaki oleh rakyat ialah perubahan DASAR. Ubahlah dasar kerajaan kalau masih berminat menarajui Negara. Segala bantuan sana sini, subsabidi sana sini, dan pelbagai lagi yang lain adalah tanggung jawab yang wajib dibuat oleh Parti yang diberi amanah oleh rakyat menerusi pilihanraya. Segala jasa yang menggunung sepanjang pemerintahan sesebuah parti, bukan satu alasan untuk meminta rakyat mengekalkan kepimpinan yang ada, bila dasar yang sedia ada tidak lagi releven dengan tuntutan masyarakat moden. Apakah kita tak faham, segala wang yang digunakan untuk memajukan negara selama 50 tahun di bawsah kerajaan UMNO/BN adalah harta rakyat, harta Negara? Jadi mereka yang diberi mandate oleh rakyat ini, mesti bijak menangani tuntutan rakyat yang semakin bijak. Apakah tuntutan masyarakat moden di Malaysia hari ini? Lihat tuntutan masyarakat Malaysia hari ini:-

1. Beri kebebasan kepada media. Mansuhkan sebarang akta yang menghalang kebebasan bersuara di kalangan rakyat. Kalau kita di jalan yang benar, tidak ada sesiapapun yang mampu mengugat kedudukan kita, malah segala tomahan yang datang akan mengukuhkan lagi kedudukan kita.
2. Mansuhkan undang-undang yang melanggar hak asasi manusia. Kenapa undang-undang yang mengizinkan penangkapan seseorang tanpa bicara di mahkamah masih dikekalkan? Banyak undang-undang lain yang boleh digunakan untuk menghukum seseorang yang menyalahi undang-undang Negara.
3. Perkasakan bangsa Malaysia melalui bahasa Malaysia dan ekonomi yang mantap. Percayalah, Malaysia tidak akan mundur dengan menggunakan bahasa Melayu dalam matapelajaran Matematik dan Sains. Tetapi sebaliknya, Malaysia akan kehilangan sesuatu yang amat bernilai bila Bahasa Melayu hanya menjadi sisipan sahaja dalam media-media seluruh negara. Kita faham PPSMI itu bukanlah satu dasar yang memingirkan bahasa Melayu, tetapi ingat pelaksanaannya adalah satu melepataka kepada bahasa Melayu. Lihatlah apa yang terjadi kepada tulisan Jawi di Malaysia. Kita wajib mempelajari dan menguasai bahasa Inggeris, malah bahasa-bahasa asing yang lain. Tetapi bukan dengan mengbahasa asingkan ilmu, budaya dan bangsa kita. Percayalah, kita tidak akan mundur dan ketinggalan hanya kerana mempelajari Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris. Bahasa Jiwa bangsa!

Rsabah said...

Kabinet Najib tiada petanda akan perubahan. Dia bercakap pasal pemantauan prestasi menteri-menterinya adalah cerita lapuk!!! Apa yang dikehendaki oleh rakyat ialah perubahan DASAR. Ubahlah dasar kerajaan kalau masih berminat menarajui Negara. Segala bantuan sana sini, subsabidi sana sini, dan pelbagai lagi yang lain adalah tanggung jawab yang wajib dibuat oleh Parti yang diberi amanah oleh rakyat menerusi pilihanraya. Segala jasa yang menggunung sepanjang pemerintahan sesebuah parti, bukan satu alasan untuk meminta rakyat mengekalkan kepimpinan yang ada, bila dasar yang sedia ada tidak lagi releven dengan tuntutan masyarakat moden. Apakah kita tak faham, segala wang yang digunakan untuk memajukan negara selama 50 tahun di bawsah kerajaan UMNO/BN adalah harta rakyat, harta Negara? Jadi mereka yang diberi mandate oleh rakyat ini, mesti bijak menangani tuntutan rakyat yang semakin bijak. Apakah tuntutan masyarakat moden di Malaysia hari ini? Lihat tuntutan masyarakat Malaysia hari ini:-

1. Beri kebebasan kepada media. Mansuhkan sebarang akta yang menghalang kebebasan bersuara di kalangan rakyat. Kalau kita di jalan yang benar, tidak ada sesiapapun yang mampu mengugat kedudukan kita, malah segala tomahan yang datang akan mengukuhkan lagi kedudukan kita.
2. Mansuhkan undang-undang yang melanggar hak asasi manusia. Kenapa undang-undang yang mengizinkan penangkapan seseorang tanpa bicara di mahkamah masih dikekalkan? Banyak undang-undang lain yang boleh digunakan untuk menghukum seseorang yang menyalahi undang-undang Negara.
3. Perkasakan bangsa Malaysia melalui bahasa Malaysia dan ekonomi yang mantap. Percayalah, Malaysia tidak akan mundur dengan menggunakan bahasa Melayu dalam matapelajaran Matematik dan Sains. Tetapi sebaliknya, Malaysia akan kehilangan sesuatu yang amat bernilai bila Bahasa Melayu hanya menjadi sisipan sahaja dalam media-media seluruh negara. Kita faham PPSMI itu bukanlah satu dasar yang memingirkan bahasa Melayu, tetapi ingat pelaksanaannya adalah satu melepataka kepada bahasa Melayu. Lihatlah apa yang terjadi kepada tulisan Jawi di Malaysia. Kita wajib mempelajari dan menguasai bahasa Inggeris, malah bahasa-bahasa asing yang lain. Tetapi bukan dengan mengbahasa asingkan ilmu, budaya dan bangsa kita. Percayalah, kita tidak akan mundur dan ketinggalan hanya kerana mempelajari Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris. Bahasa Jiwa bangsa!

add said...

Salah tu,,,, PM ialah DSAI,,, wa ka ka

jenih aku mencari nama anwar ibrahim rupa-rupanya beliau sedang meliwat bangsa sekarang ni....

sapphire said...

Salam En Narutosensei,

Konnichiwa... saya minta kebenaran copy paste post anda kat bwh ni, ke dlm emel saya... TQ...

"kalau PR dulu bising pasal lompat parti takpelah ni UMNO yang terhegeh2 sampai nak buat undang2 lompat parti tup tup dia yang ambil orang lompat tu he he... Anwar tak bawak MP BN lari ke sorok ke dia ajak masuk PR secara terang dalam Parlimen ajak perubahan.. lepastu UMNO lekas2 bawa MP2 dia ke Taiwan kononnya nak belajar pertanian padahal takut MP dia beralih arah.. tengok ape projek pertanian yang depa buat selepas balik dari Taiwan takde apa pun..!! lepas tu Anwar cabar adekan sidang tergempar kenapa tak buat kalau kukuh sangat BN masa tu?? tapi di Perak 3 orang Adun tu hilang ntah kemana.. tak datang sidang 10 hari anak isteri sendiri pun tak tahu kemana Adun tu pergi!!.. bukanke kalau tak datang kerja tiga hari tu dah boleh dikira dibuang kerja.. kemudian ade lak laporan Polis dibuat Yang Najib sogok 50juta kenapa tak siasat? sampaikan orang yang buat laporan tu merayu2 polis suruh tangkap dia jika nak siasat.. kenapa tak siasat kenapa??

so jangan lah hujah kalu BN selalu jer takut nak menyahut cabaran PR.. mana moral bila kita dicabar kita diam tak berani nak menjawap.. adekah itu kekuatan BN?

lagi satu undi melayu juga meningkat pada PR contoh di kubu kuat BN DUN Trong,, pas dapat lebih 800 peningkatan undi melayu, sedangkan BN hanya mendapat undi melayu meningkat 500 jer!! Baca statistik undi DUN Trong.

Jadi sepatutnya BN bimbang lah kalau setahun jer undi melayu di kawasan BNUMNO boleh meningkat kepada 800 undi apa akan jadi jika 5 tahun akan datang yang masa tu pengundi tua banyak yang dah takde lagi dimana golongan mudalah yang akan mengambik alih kekuatan undi ini yang selama ni mereka menyokong PR

so Jangan lah sombong dan takbur.. seperti yang saya tulis tadi hujah yang boleh diterima oleh pokok dan lembu tiada siapa menolaknye

wassalam"

Bersyukur said...

Senarai kabinet line up yang mantap. Insyaallah membawa kecemerlangan kepada Ugama bangsa dan tanahair. Syabas Najib.
Kita maukan pemimpin yang ada wawasan, bijak, integriti dan menolong. Bukannya pemimpin yang asyik berceramah, mengumpat BN UMNO tapi hampas... bercakap berdegar degar, tapi kosong.. kalau kerja menoreh getah atau petani atau nelayan.. balik dengar ceramah pun menoreh getah, petani atau nelayan juga..balik dengan semangat fitnah dalam dada meluap luap marah kepada kerajaan. Usahlah taksub.. Berbaiklah dengan kerajaan dan mintalah bantuan dengan kerajaan untuk perbaiki ekonomi MELAYU>>>..

sapphire said...

Ini satu lagi fitnah dari bn@UMNO:

"aku yakin senarai menteri kabinet di bawah Najib ni akan mengembalikan semula keyakinan rakyat terhadap BN.cuba tegok kat laman web chedet.com di mana rata-rata blogger yg memberi komen setuju dan puas hati dgn kabinet baru ni.kat blog chedet.com tu bilangan blogger yg buat komen mencecah ratusan malah kadang-kadang boleh mencecah ribuan TAPI blog yg dikuasai PR hanya ada puluhan komen je.ini menunjukkan yg blog PR tidak mendapat sambutan kerana rata-rata artikel blog PR ni hanyalah fitnah utk memburuk-burukkan BN.rakyat pun dah muak dgn tektik kotor yg dimainkan oleh puak pembangkang utk mendpt sokongan kasihan.nampaknya keinganan PR nak tawan Malaysia pada PRU13 akan datang hanya akan tinggal harapan yg tidak kesampaian."

"Woi, kau tau kenapa komen kat blog chedet tu ratus ribu?? Itu adalah kerana dia ex-PM...maka org mestiler tertanya-tanya apa si tua tu tulis... Aku yakin siasah ni pun ramai yg masuk, tapi org malas nak post sebab terpaksa baca komen puak UMNO yg bodoh dan tak berfakta, buat buang masa scroll je... Kalau ikut aku, aku pun malas nak komen, tapi aku kadang2 rasa bertanggungjawab nk balas fitnah korang terutama yg mengata ulama macam TGNA. Lagi satu diorang yg bodoh jer yg menaip kat chedet tu, dia bukan tengok sgt komen korang kalau dah ribu2...BODOH BETUL commenters kat situ...

anjar said...

aku tak tau sangat pasal komen yang ratus ribu kat blog chedet, betullah agaknya sebab memang ada aku dengar blog dia memang glamor, aku malas nak masuk sana, kalau masukpun sekejap je, malas nak baca komen merapu org tua tu.

bn@umno memang tak pernah serik nak cakap besar, kononnya umno masih mendapat sokongan rakyat, mula dari P. Pauh, cakap umno menan, kalah! K.terengganu, berdegar kata umno menang, kalah lagi! ni kat dua bukit ni pun kata umno menang, kalah lagi! ada hati nak kata PRU 13 umno menang? mimpila.

bn cuma boleh menang kat tempat yang pengundinya dinafikan hak untuk mendapat maklumat, macam kat batang ai, pengundi disana mana nak baca internet, dia org cuma tengok TV pengampu bn je, jadi umno/bn memang suka rakyat mundur supaya mudah di gula-gulakan.

Naruto sensei said...

bersyukur

Kalau kita sokong ke atau tak sokong pun kita tetap jadi ape yang kita nak jadi.. itu semua terpulang kepada kita dan Allah yang menentukan bukan kerajaan yang tentukan hidup mati jodoh rezeki di tangan Allah .. so minta lah pada Allah sahaja dan bukannya terlalu taksub dengan manusia..

dan satu lagi kenapa PR je yang kena berbaik dgn kerajaan macammana pulak tindakan2 kerajaan yang menindas PR?? menyekat peruntukkan negeri2 PR memerintah.. merampas hak2 Rakyat adekah ini tindakan yang baik... jadi kalau Dato Najib kata kerajaan akan berubah maka kerajaan haruslah memulakan usaha2 berbaik2 dgn negeri PR dengan melancarkan perjalanan peruntukkan negeri yang sememangnya hak rakyat di negeri PR barulah boleh bercerita tebtang berbeik2 faham saudara Bersyukur...


Itulah orang yang sombong kepada Tuhannya, tidak kenal kepada Allah..

Ingatlah wahai manusia!! semua kan kembali pada Allah..

Ingatlah wahai manusia!! hidup mati mu ditangan Allah..

Ingatlah wahai manusia!! jodoh rezeki mu ditangan Allah..

Ingatlah wahai manusia!! sakit sihat mu ditangan Allah..



BERSYUKURLAH HANYA PADA ALLAH

Naruto sensei said...

Perbezaan pemerintahan kerajaan PR dan Kerajaan BN dalam setahun ini.

kerajaan BN

pada awal pemerintahan diakui memang meringgankan beban rakyat malaysia am nya.. banyak program yang membantu dilakukan sehinggalah ramai orang Melayu yang berjaya.. tetapi sehinggalah di zaman pemerintahan Tun mahatahir UMNO berubah daripada membantu rakyat kepada memeras rakyat apabila dasar penswastaan negara di mulakan
pada masa inilah kerosakkan berlaku apabila program bantuan menjadi perniagaan dan banyak hak2 dan tanah orang melayu tergadai antaranya.. memansuhkan biasiswa kepada pelajar IPTA mmenjadi pinjaman PTPTN yang menyebabkan ramai pelajar gagal menjelaskannya walaupun belum mendapat kerja..walhal ini adalah hak orang2melayu yang terjamin dalam perlembagaan...
memberi tanah rizab Melayu kepada tokey2 yang banyak duit contoh di bukit bintang, menara Tan&Tan dan UniTAR kepunyaan MCA..

dasar ini diterukkan lagi dengan menjadi negara perindustrian apabila banyak kilang2 didirikan.. pada mulanya tokey2 kilang mengambil pekerja tempatan untuk berkerja tetapi untuk menjimatkan kos tokey2 ini tadi mula mengambil pekerja asing dan akhirnya pekerja tempatan dipinggirkan..
sehingga kini pekerja asing mencecah 3 juta orang di Malaysia yang mana akhirnya berlakulah gejala sosial yang parah dalam masyarakat apabila pekerja2 asing yang telah ramai ini mula tidak menghormati undang2 negara dan berlakulah jenayah yang semua sedia maklum..

Dalam Zaman inilah UMNO diharamkan oleh mahkamah kerana perpecahan dalaman dan rasuah, selepas inilah UMNO makin hilang arah perjuangan kepada rakyat yang mana daripada mengurangkan beban kepada menambah beban kepada rakyat dengan dasar2 yang semua sedia maklum...seperti kenaikan harga barang , harga minyak, cukai2 dan tingginya pengganguran di kalangan anak2 melayu...

hinggalah dalam PRU ke 13 apabila BN kalah di 5 nagari termasuk di wilayah K. Lumpur BN dilihat masih tiada Perubahan dan banyak janji2 dalam manifesto PRU ke 13 langsung tak tepati antara usaha BN tahun ini ialah:

Mewujudkan JKKKP yang mana sepatutnya tidak perlu kerana kerajaan negeri mempunyai JKKK sedia ada tetapi kerana hendak menjatuhkan kerajaan PR dan memecahbelahkan masyarakat maka ditubuhkanlah jawatankuasa itu.

menaikan harga minyak sebanyak 70sen.

menaikan harga Tol

hanya mencari silap2 kerajaan PR sahaja walhal kerajaan BN mempunyai banyak masalah semasa berkuasa di 5 negeri.. kerajaan PR cuba tidak membalas tetapi UMNO makin teruk dengan tuduhan2 yang tak berasas langsung dan akhirnya kerana BN mencabar, kerajaan PR membongkar satu demi satu salahlaku pemimpin2 BN terdahulu termasuk khir toyo

Hanya tahu memfitnah kerajaan negeri PR sahaja tiada usaha2 berbaik dgn kerajaan PR

merampas kerajaan Perak melalui ADUN lompat dan melantik MB sendiri walhal MB pakatan tidak pun Meletak Jawatan.

Memainkan sentimen Agama , Raja dan kebangsaan selepas kekalahan untuk meraih simpati undi melayu yang mana kita tahu semasa UMNO memerintah perkara2 tersebut langsung tidak di ambil peduli''

Gagal mengatasi kemerosotan Ekonomi malaysia yang mana rakyat makin terbeban sedangkan bantuan melalui wang rakyat KWSP digunakan untuk Syarikat2 besar sahaja.

Tiada tindakan berkesan dalam menghadapi Jenayah yang meningkat, pendakwaan rasuah pilih kasih dan gejala sosial yang semakin parah.

pendek kata hampir tiada janji manifesto yang ditunaikan oleh BN walaupun janji cogankatanya iaitu SELAMAT,AMAN,MAKMUR yang berlaku sebaliknya ialah TAK SELAMAT,TAK AMAN DAN TAK MAKMUR makin corot lagi keadaan Malaysia hari ini dan inilah relitinya..
-----------------------------------


Kerajaan Pakatan Rakyat

Walaupun baru setahun jagung memerintah telah berjaya mengurangkan beban Rakyat seperti:

Mengurniakan 102 ribu lot tanah kepada kg tersusun yang 90% adalah berbangsa Melayu dan 47 ribu kepada kg baru yang 80% adalah bangsa cina..yang mereka ini adalah rakyat miskin di Perak tetapi dilaporkan di Utusan dan Berita harian tanah hanya diberi kepada bangsa cina saja ini satu penipuan dan Fitnah BN

Memberika bekalan air percuma kepada rakyat miskin.

mewujudkan tabung simpanan kepada bayi baru lahir dan berbagai tabung warga emas sebagai usaha menjamin masa depan rakyat di bawah naungan PR

menaikkan elaun Guru Kafa yang semuanya orang Melayu yang selama 50 tahun BN memerintah tidak pernah dinaikkan..

Memulangkan semula bantuan perkapita kepada sek agama rakyat yang sebelum ini ditarik diZaman Tun Mahathir dengan menaikkan lagi jumlah bantuan..

memberi kebebasan kepada rakyat memilih AJK surau atau Masjid yang selama ini lantikan dilakukan oleh UMNO saja..

memberi kebebasan melantik Ketua kg mengikut kehendak rakyat sendiri tanpa campur tangan kerajaan

memakmurkan surau dan Masjid dengan Program2 Keagamaan yang semasa Zaman pemerintahan BN begitu Suram..

membaiki jalan raya contoh di Sg buluh dan Sabak Bernam tanpa perlu menunggu pilihanraya tiba..walhal jalan tersebut dah terlalu teruk dizaman BN memerintah lagi..nak kena PRK kot baru repair..

mengiystiharkan harta Ahli Exco dan MB serta Adunnya yang mana sampai ke hari ini Tiada sorang pun pemimpin BN berani membuat pengiystiharan harta..

Membuat Program Keislaman dengan solat di tempat2 awam supaya rakyat mencontohi dan mengikuti program bina Insan tersebut dengan dipimpin MB PR sendiri yang takkan pernah terjumpa dalam Pimpinan Umno..

Mengiystiharkan Fasa kedua menunaikan janji manifesto PR setelah Fasa 1 telah berjaya dilakukan

Mengaktifkan Lembaga Zakat dengan memberi bantuan kepada yang benar2 miskin... sehingga kini di Sabak Bernam hampir Tiap2 bulan adanya program2 bantuan Zakat diberikan..

Jadi kesimpulannya anda sendirilah menilaikannya perbezaan antara kedua2 kerajaan tersebut Yang mana lebih mementingkan kebajikan dan mengurangkan BEBAN RAKYAT.. fikirlah dengan hati yang ikhlas bukan mengikut emosi kepartian


Wassalam

Naruto sensei said...

sapphire said...
Salam En Narutosensei,

Konnichiwa... saya minta kebenaran copy paste post anda kat bwh ni, ke dlm emel saya... TQ...

-------------------------------

Wassalan saudaraku Sapphire

silakan tiada masalah sampaikan kepada mereka yang tak tahu semoga Rakyat akan semakin faham!! TQ

Semoga Allah bersama saudara.

Wassalam

AsyMok_ambo said...

ATAS NAMA ALLAH SWT

SUDAH TENTU, PUJI DAN SYUKUR TAK TERHINGGA KE HADRAT YANG MAHA HEBAT YANG MAHA SEMPURNA YANG MAHA LUAS ILMU NYA.

ALLAHUAKBAR!
ALLAHUAKBAR!
ALLAHUAKBAR!

FIRMAN DIA YANG MAHA BERKUASA TAFSIRAN UMUM AKAL PENDEK LEMAH DAN KERDIL MANUSIAWI:

“BILA MANA AKU YAKNI ALLAH SWT MENOLONG KAMU, SIAPA YANG MAMPU MELAWAN NYA???”

AMBO MEMPERINGATI DIRI AMBO DAN SETERUSNYA DENGAN KUASA ALLAH SWT PARA SAHABAT YANG DIMULIAKAN SEKALIAN…

ANAK-ANAK AMBO SELALU DUK TENGOK CERITA KARTUN WONDERPETS…

“KAMI TAK BESAR DAN KAMI TAK KUAT!
BILA BEKERJA SAMA SEMUA JADI MUDAH!
APA YANG PENTING…
KERJA SAMA!
APA YANG PENTING…
KERJA SAMA!
APA YANG PENTING…
KERJA SAMA!
ALLAHUAKBAR!
ALLAHUAKBAR!
ALLAHUAKBAR!”

TINGGAL LAGI..
USAH KITA TERLUPA!
ELAKKAN KEANGKUHAN..
BERMUHASABAH DAN BERMUJAHADAH!
AMBIL TUGAS DAN PERANAN MASING-MASING!!!
TARIK BENANG DALAM TEPUNG…
BENANG BIAR DAPAT..
TEPUNG JANGAN TERABUR..

KITA WAJIB TARIK RAKAN-RAKAN INSAN MULIA KHABARNYA KURANG LEBIH 3.5 JUTA BERDAFTAR…
YANG TERKELIRU DAN TERSILAP MENJADI AHLI PERTUBUHAN DONGENG UMNO-BN LAKNATULLAH…
AYUH BERSAMA KAMI!
AYUH BERSAMA KAMI!
AYUH BERSAMA KAMI!

DENGAN KUASA ALLAH SWT
KITA SUDAH KESUNTUKAN MASA!
KITA SUDAH TIADA MASA!
KITA TIADA MASA SUDAH!!!
WE COULD NOT WAIT ANYMORE!!!!!

WAHAI RAKYAT PERLIS!
WAHAI RAKYAT KEDAH!
WAHAI RAKYAT PENANG!
WAHAI RAKYAT PERAK!
WAHAI RAKYAT SELANGOR!
WAHAI RAKYAT WILAYAH PERSEKUTUAN!
WAHAI RAKYAT NEGERI SEMBILAN!
WAHAI RAKYAT MELAKA!
WAHAI RAKYAT JOHOR!
WAHAI RAKYAT PAHANG!
WAHAI RAKYAT TERENGGANU!
WAHAI RAKYAT KELANTAN!
WAHAI RAKYAT SARAWAK!
WAHAI RAKYAT SABAH!

AYUH BERSAMA-SAMA KAMI!!!

NAK TUNGGU APA LAGI!
FIRAUN DAH DITENGGELAMI!
NAMRUD KALAH DEK NYAMUK SEEKOR SAHAJA!
KAWANAN BURUNG HANCURKAN ABRAHAH!
TSAMUD, MADYAN, AD…
NAK TUNGGU APA LAGI!

AYUH BERSAMA-SAMA KAMI!

DENGAN KUASA ALLAH SWT
KITA HANCURKAN SAMA SEKALI SAKI BAKI KEANGKUHAN PERTUBUHAN DONGENG UMNO-BN LAKNATULLAH!!!

KITA SUDAH TIADA MASA!!!
JOM SERTAI PAS!
JOM SERTAI PAS!
JOM SERTAI PAS!
TAK NAK JADI AHLI PUN TAK APA!

PARA HAKIM BAIK…
PARA PROFESOR BAIK…
PARA PROFESIONAL BAIK…
PARA PENJAWAT AWAM BAIK…
TUN MAHATHIR BAIK…
TUN ABDULLAH BAIK…
ENCIK NAJIB BAIK…
SAUDARA KHAIRY BAIK…
AYUH BERSAMA GELOMBANG ISLAM RAKYAT MARHAEN…!!!

DENGAN KUASA ALLAH SWT

APA YANG PENTING!!!
HANYA PARTI ISLAM WAJIB MENTADBIR BUMI BERTUAH INI!!!

PEMIMPIN KAMIL ADALAH PILIHAN MUTLAK ALLAH SWT.

SEKALI LAGI…
AYAT 82 SURAH YAASIN

“BILA MANA BERBICARA MENGENAI ALLAH SWT, ALLAH SWT HANYA BERFIRMAN KUN FAYAAKUN.. JADI MAKA JADILAH…!!!”

TIDAK MUSTAHIL APA JUA SEKALIPUN…
AMBO MENYERU DAN MERAYU…

DENGAN NAMA ALLAH SWT YANG MAHA PEMURAH YANG MAHA PENYAYANG…
TUN MAHATHIR!
TUN ABDULLAH!
ENCIK NAJIB!
SAUDARA KHAIRY!
JOM SERTAI PAS…
PLEASE…..

BEST TAU…
BERSAMA-SAMA PERJUANGAN ISLAM…
KITA HANYA ADA DUA KESUDAHAN…..
1. PERTOLONGAN ALLAH SWT.
2. SYAHID FISABILILLAH.
KAN MARVELLOUS TU…
TERUTAMANYA SAUDARA KHAIRY…
DEMO MUDA LAGI…
HANDSOME DAN KACAK…
YOU HAVE THE X-FACTOR BEB…
JOM SERTAI PAS…
PANGLIMA HUSAM PASTI MENGALU-ALUKAN KEDATANGAN SAUDARA…
ALLAHUAKBAR!
ALLAHUAKBAR!
ALLAHUAKBAR!

SEKALI LAGI…
AMBO MENYERU DAN MERAYU PADA DIRI AMBO SENDIRI…
DAN DENGAN KUASA ALLAH SWT DIRI PARA WARGA MALAYSIA SEKALIAN…
KITA SUDAH TIADA MASA!

TERKINI…
DI HADAPAN MATA KITA!

ALLAH SWT TELAH MENGIRIMKAN SEORANG NAKHODA…
TUAN GURU NIK ABDUL AZIZ NIK MAT

DIKELILINGI PARA MASTERMIND BERKARISMA…
1. TOK GURU ABDUL HADI AWANG
2. MASTER LIM KIT SIANG
3. MAULANA KARPAL SINGH
4. SIFU ANWAR IBRAHIM
5. PROF. DR. RAMASAMY
6. TAIKO AZIZAN ABDUL RAZAK
7. TUAN LECTURER NASARUDIN MAT ISA

DIDOKONG PARA PERAJURIT KAMIKAZE…
1. PANGLIMA HUSAM MUSA
2. HUSTLER LIM GUAN ENG
3. PENDEKAR AZMIN ALI
4. MISS OF THE UNIVERSE TERESA KOK
5. DR. DZULKIFLY AHMAD
6. IR. KHALID SAMAD
7. THE LION GOBIND SINGH DEO

ALLAHUAKBAR!
ALLAHUAKBAR!
ALLAHUAKBAR

HANYA JAUHARI MENGENAL MANIKAM!
KALAU GENTAR AKAN RISIKO USAH BICARA SOAL PERJUANGAN!
ANDAI KAIL PANJANG SEJENGKAL LAUTAN DALAM USAH DIDUGA!
JIKA TAKUT DILAMBUNG OMBAK LAUTAN DALAM USAH DIDUGA!

“TAK SAMA ORANG YANG TAHU DAN ORANG YANG TAK TAHU…”
“MUNGKIN YANG BAIK ITU SEBENARNYA TAK BAGUS BUAT KITA…ADAKALANYA YANG BURUK ITU MERUPAKAN YANG TERBAIK BUAT KITA…ADA HIKMAH TERSEMBUNYI!”

SURAH AL-INSYIRAH AYAT 5-6 KURANG LEBIH MEMBAWA PENGERTIAN…

“PADA SESUNGGUHNYA SETIAP BALIK KESUSAHAN ITU PASTI ADA KESENANGAN.”
“SESUNGGUHNYA DALAM SETIAP PERIT JERIH KEPAYAHAN AKAN ADA RAHMAT KEMENANGAN ABADI YANG TERSEMBUNYI.”

ALLAHUAKBAR!
ALLAHUAKBAR!
ALLAHUAKBAR!

SURAH AL-ISRAK AYAT 81 ALLAH SWT TELAH JAMIN KEMENANGAN KITA. BILA MANA DATANG KEBENARAN, PASTI AKAN HANCUR LULUH SEGALA KEBATILAN. DAN SESUNGGUHNYA YANG BATIL ITU CONFIRM AKAN HANCUR BERKECAI. ITU JANJI ALLAH SWT.
AYAT 7 SURAH MUHAMMAD S.A.W. ALLAH SWT TELAH JANJI AKAN JAGA KITA SELAGI MANA KITA MENEGAKKAN KALIMAH TAUHID DAN MENYOKONG MALAH ALLAH SWT AKAN MENEGUHKAN KEDUDUKAN KITA.
USAH TAKUT RISAU DAN GEMENTAR!!!

ALLAH SWT PEMILIK SEKALIAN ALAM…
ORANG YAHUDI CUMA TERKELIRU OLEH TALMUD/TORA…
ORANG NASRANI TERSILAP BUKA BIBLE…

ANDAI KATA ARIEL SHARON MEMBUKA TAURAT…
ANDAI KATA BARRACK HUSSEIN OBAMA MEMBUKA INJIL (MUNGKIN DAH BUKA KUT… CUMA BELIAU NAK MENYAMAR JE…MAYBE!!!)
MAKA MEREKA AKAN KEMBALI KEPADA MUKJIZAT AGUNG ALL TIME FAVOURITE…

AL-QURANUL KARIM…
AL-QURANUL KARIM…
AL-QURANUL KARIM…

AYAT 1-4 SURAH AL-BAQARAH TELAH MENEKANKAN KEPADA KITA PERI PENTINGNYA KITA PERCAYA PADA TAURAT DAN INJIL…
JADI KEPADA INSAN BERIKUT…
AMBO ADA TERBACA KAT NST…
KALAU TAK SILAP TUAN LEO MOGGIE…
KECEWA DENGAN KENYATAAN ENCIK ZAHID HAMIDI…
MAAFKANLAH ENCIK ZAHID HAMDI TU…
ENCIK LEO MOGGIE…
TERUSKAN BERAMAL…
DENGAN KUASA ALLAH SWT…
SUATU HARI NANTI TAUFIQ HIDAYAH ALLAH SWT AKAN HADIR…

ALLAHUAKBAR!
ALLAHUAKBAR!
ALLAHUAKBAR!

TINGGAL LAGI…
WAHAI PATRIOT ISLAM…
KUANTITI TAK PENTING…
CUMA KITA..

JANGAN FITNAH!
JANGAN ANGKUH!
JANGAN BURUK SANGKA!

DI DEPAN SETIAP MAKHLUK HANYALAH TAQWA LILLAHITAALA!
APA ITU TAQWA???
AMBO SENANGKAN CERITA…
KITA BOLEH ELABORATE TAQWA TO…
1. MERENDAH DIRI@TAWADDU’
2. SYUKUR@QANA’AH
3. WARA’@BERHATI-HATI
4. YAKIN SEPENUH PERCAYA YAKNI IMAN
TAQWA AKAN MEMBAWA KEPADA TARAF TAWAKKAL YAKNI DARJAT SUFI WALI ALLAH SWT…
BERSERAH BULAT-BULAT KEPADA ALLAH SWT…

ALLAHUAKBAR!
ALLAHUAKBAR!
ALLAHUAKBAR!

AYUH WAHAI WARGA MALAYSIA!!!
PERBETULKAN NIAT!
PERKEMASKAN TEKAD!!!
HANYA DENGAN ISLAM KITA KAN SELAMAT DAN AMAN DAMAI DUNIAWI DAN KAMPUNG AKHIRAT!

AT LAST BUT NOT LEAST…
PERLEMBAGAAB KITA ADALAH AL-QURANUL KARIM…

RUJUK AL-QURAN
RUJUK AL-QURAN
RUJUK AL-QURAN
SETINGGI MANA PUN ILMU KITA
SYEIKH APA PUN
MUFTI BESAR MANA PUN…

INGATLAH!

ALLAH SWT MAHA LUAS ILMU NYA
SEHEBAT MANA PUN KITA…
KALAU NAK DIBUAT BANDINGAN…
SETITIS AIR LAUT PUN TAK SAMPAI…

HATTA…
JUNJUNGAN BESAR S.A.W KEKASIH ALLAH SWT
MUHAMMAD BIN ABDULLAH
SENTIASA DIBERI PERINGATAN OLEH ALLAH SWT MELALUI AL-QURANUL KARIM…

INIKAN LAGI KITA…
SUBHANALLAH…
WALHAMDULILLAH…
LA ILAA HA ILLALLAAHU WALLAHUAKBAR!

NASTAGHFIRULLAHALAZIIM…..

MESTI RUJUK AL-QURANUL KARIM!
KENA RUJUK AL-QURANUL KARIM!
WAJIB RUJUK AL-QURANUL KARIM!

PEMIMPIN KAMIL ADALAH PILIHAN ALLAH SWT.

SESUNGGUHNYA…
KETERBUKAAN
UKHUWWAH YAKNI PERSAUDARAAN
DAN BERBEZA PANDANGAN
MERUPAKAN ANUGERAH AGUNG ALLAH SWT.

DENGAN ILMU..
KITA WAJIB BERDAKWAH SEIKHLAS HATI…
MOREOVER….

TAUFIQ HIDAYAH HAK MILIK MUTLAK ALLAH SWT.

NUH A.S TAK TERDAYA MEMBAWA SAMA ISTERI DAN ANAK BAGINDA.
BAPA KITA, IBRAHIM A.S TAK MAMPU BERI HIDAYAH KEPADA AYAHANDA BAGINDA.
RASULULLAH S.A.W. AMAT DISAYANGI OLEH BAPA SAUDARA BAGINDA, ABI TALIB…

AMBO…
KALAU MEMBACA SIRAH JUNJUNGAN BESAR S.A.W.
PASTI AKAN MENANGIS MENGENANGKAN PENGORBANAN DAN SEMANGAT ABI TALIB…

ALLAHUAKBAR!
ALLAHUAKBAR!
ALLAHUAKBAR!

WAHAI RASULULLAH S.A.W.
KAMI SAMBUNG PERJUANGAN MU
WALAU KAMI DICACI DAN DIHINA
TAPI KAMI TAK PERNAH KECEWA!

ALLAH SWT DAN RASULULLAH S.A.W. SEBAGAI PEMBELA!

ALLAHUAKBAR!
ALLAHUAKBAR!
ALLAHUAKBAR!

SEGALA YANG BAIK ITU
ADALAH KURNIAAN AGUNG PEMILIK SEKALIAN ALAM.
YANG BURUK ITU KELEMAHAN AMBO.
NAMUN HAKIKAT NYA SEMUA DARIPADA ALLAH SWT.

RENUNGI BERSAMA SURAH FUSSILAT (41:33)

“SIAPAKAH YANG LEBIH BAIK PERKATAANNYA DARIPADA MENYERU KEPADA ALLAH SWT. DAN BERAMAL SOLEH. DAN MENGAKU BAHAWASANYA DIA DI KALANGAN ORANG MUSLIMIN.”

ALLAHUAKBAR!
ALLAHUAKBAR!
ALLAHUAKBAR!

WALLAHU WALIYYUT TAUFIQ WAL HIDAYAH
ALLAHUAKBAR!
INSYA ALLAH.

sapphire said...

Pilot peluk Islam setelah pesawat bawa jenazah ulama dilindungi awan
Dilulus terbit pada Friday, June 13 @ 08:23:16 MYT
Oleh husamjr

"Tajuk diatas ialah tajuk sebuah artikel diruangan Pedoman & Iktibar majalah Mastika keluaran Julai 2008 (ms118). Ia merupakan artikel menarik selain daripada artikel mengenai Tok Guru Nik Abdul Aziz di ms 84. Meremang bulu roma saya setelah membaca kehebatan ulama tersebut sehinggakan didalam perjalanan terakhir beliau menuju ke alam barzakh pun masih lagi “berdakwah” hingga pilot terbabit dengan izin Allah memeluk Islam.

Bukan itu sahaja, menurut pilot tersebut, di sepanjang penerbangan tersebut awan memayungi pesawat tersebut sedangkan tempat lain keadaan panas terik. Kejadian tersebut juga disaksikan oleh krew pernerbangan tersebut. Melihat kepada kejadian aneh itulah, pilot tersebut mengambil keputusan untuk memeluk Islam. Subhanallah.


Siapakah ulama tersebut? Tidak dinyatakan namanya tetapi banyak fakta2 yang menarik berkenaan ulama tersebut yang boleh membawa kita mengenali siapakah beliau. Antaranya :

Beliau merupakan seorang yang terkenal yang berjuang atas nama Islam.
Beliau meninggal dunia akibat serangan sakit jantung 6 tahun yang lepas di sebuah Hospital di Kuala Lumpur
Jenazah beliau diterbangkan ke sebuah negeri di utara dengan pesawat Hercules TUDM daripada airport Subang. Selain itu jenazah beliau juga diiringi oleh polis.
Disemadikan di sebuah madrasah negeri kelahiran beliau sesuai dengan wasiat beliau.
Ribuan rakyat hadir dari seluruh pelusuk negara untuk memberi penghormatan terakhir kepada beliau, sehinggakan setiap orang yang datang berebut-rebut hendak mengangkat jenazah beliau.
Itulah antara fakta2 yang dinyatakan tentang jenazah ulama tersebut. Saya yakin, berdasarkan fakta2 tersebut, ulama yang dimaksudkan ialah Almarhum Ustaz Fadhil Nor, mantan Presiden PAS.
Almarhum meninggal dunia akibat serangan sakit jantung di HUKM pada 23 Jun 2002. Almarhum disemadikan di Madrasah Darul Ulum, Pokok Sena, Kedah negeri kelahirannya. Jenazah Almarhum diterbangkan dengan pesawat Hercules TUDM di Subang dan tiba di airport Kepala Batas dengan disambut lebih 20,000 orang. Ramainya orang yang datang untuk memberi penghormatan terakhir kepada Almarhum sehinggakan jalan raya sesak teruk lebih 20 km. Kesan kesesakkan tersebut telah bermula dari tol-tol yang menghala ke Kedah, dan orang ramai terpaksa berjalan kaki ke Darul Ulum sejauh 10 km. Subhanallah."


Itulah ulama PAS. Sekarang kpd puak BN, sila beri contoh ulama UMNO yg dimuliakan Allah sedemikian rupa, kalo korang kata ulama PAS penipu.Cerita ni dari Mastika, bolehla korang pegi jmpa editor dia kalo korang sangsi cerita ni...

add said...

JUBOOOOOOOOOOOOOOOO eh asymok ambo..

khalifah said...

kre ko pcaye umno la bg rezeki..ko kte org melayu xleh idup tanpa umno..asal org dlu2 xde umno leh jer idup..ko tu yg sempit pemikiran..cbe lah kluar skit dri tempurung umno tuh..tgk sket ape jd ngan org melayu..fikir2kan bn@umno

apam taiping said...

AL-FATIHAH
-semoga roh ustaz dicucuri rahmat...
amin....

Perawi said...

Habis doh kroni Pok Loh. Nampak gayanya memang politik UMNO/BN itu jahat. Berdepan rakyat pura-puranya baik (Pok Loh & Najib) dapat saja kuasa Najib, Mahathir dilantik sebagai penasihat. Naik pula kroni depa. Rakyat diMsia tak akan dapat PM lain selain dari Keluarga Tun Razak (Najib VS Hisamhumuddin ada sepupu)Lepas ini anak Tun Husain Onn dan lepas tu anak Mahathir pula...pencacai BN tukang bawa changkul sahaja.

Perawi said...

Menteri Agama UMNO, APA YG DIORANG DAH BUAT UTK MENEGAKKAN ISLAM, sila nyatakan denga jelas dan berfakta...

1. Di manakah menteri Agama UMNO ketika Rosmah mencium hero hindustan??

2. Dimanakah menteri Agama UMNO ketika artis penyokong UMNO berpeluk2 sesama bukan muhrim?? Ada diorang tegur?

3. Dimana menteri agama UMNO utk membantah PAU yg sarat rasuah?

4.Dimana menteri agama UMNO bile konsert2 melekakan rakyat diadakn???

5.Dimana menteri agama UMNO bile bilangan ank luar nikah brtambah???

6.Dimana menteri agama UMNO bila ramai org islam murtad???

7.Dimana menteri agama UMNO bile byk pusat2 disko,kedai judi no. ekor dibuka???

8.Dimana menteri agama UMNO bile byk program hiburan melalaikan dan maksiat??

9. mana ulama umno utk drafkan perundangan islam mengikut quran dan sunnah?

10. mana ulama umno bilamana tun m hina janggut nabi?

11. mana ulama umno ketika umno permainkan hudud?

tu je lah dulu sbb sumua soalan aku tu berkaitan aqidah..

Pengundi & penyokong UMNO/BN adalah menanggung dosa dalam hal berlaku perkara diatas.

BN@UMNO dah mengucap semula dari MURTAD .....Masya'Allah, kuat sangat kau defen UMNO sampai sanggup kau hina Allah SWT

Naruto sensei said...

Naruto sensei said...
kepada sahabat2 dalam ruangan ini suka saya berkongsi maklumat tentang ade 2 kategori hujah yang negatif didalam blog ini sila baca dan perhatikan penulisan saya dan perhatikan kita di golongan mana..

dalam manusia berhujah kita kekadang tak perasan kita ni berhujah atau pun tidak, jadi disini saya huraikan berkenaan Definisi ( dengan Izin ) hujah negatif tersebut ..

hujah negatif manusia mempunyai 2 kategori iaitu hujah Ad hominem dan hujah Ad populum.


Ad hominem bermakna menentang orangnya dan Ad populum bermakna menentang kumpulannya. Kekhilafan ini serupa dengan kekhilafan yang menyeleweng dari isu sebenar. Sebagai contoh, jikalaukita menolak idea seseorang dengan menyatakan dia seorang yang tidak berpengalaman, tidak mempunyai ijazah yang berkenaan dan Iman nya lemah maka kita menggunakan hujah Ad hominem. kita membincangkan diri individu tersebut bukan idea yang dicadangkan olehnya..

Adakala kita bukan menolak diri Individu tersebut, tetapi kita menolak semua orang yang menganggotai sesuatu kumpulan, maka kita melakukan hujah Ad populum..

Sebagai contoh: sesuatu kumpulan mengemukakan cadangan dan kita bukan mengkritik cadangan tersebut, sebaliknya kita mengkritik persatuan tersebut, Umpamanya kita mendengar usaha kaum wanita mendapatkan hukuman yanglebih berat pada jenayah seksual. disini bukan seorang wanita yang di kecam, tetapi keseluruhan kaum wanita.. kekhilafan Ad hominem dan Ad populum adalah kekhilafan yang kerap berlaku

Menggunakan 2 ukuran

Apabila kita melakukan kesilapan, bererti kita menilai sesuatu perkara dengan 2 cara yang berbeza bergantung kepada siapa yang terlibat...
sebagai contoh, kita menyokong perbuatan pihak berkuasa merobohkan gerai haram sebagai tindakan yang perlu,tetapi sebaliknya kita mengecam perbuatan tersebut apabila melibatkan gerai yang pemiliknya kita kenali ataupun ada hubungan dengan kita

penggunaan 2 ukuran adalah berlainan dengan kesalahan membuat keputusan yang berbeza2 berdasarkan keadaan yang berlainan.. Mengiktiraf kelainan bukan lah kesilapan..kesilapan terletak kepada asas permohonan yang tak wajar..


Sesungguhnya kita hendaklah berubah daripada jahil kepada yang berilmu

berubah dari kejahatan kepada kebaikan

berubah dari yang haram kepada yang halal

berubah dari yang lemah kepada yang kuat

berubah dari kurang ajar kepada ber sopan

bukankah itu semua tututan Agama kita..???

Wassalam

Naruto sensei said...

Naruto sensei said...
kepada sahabat2 dalam ruangan ini suka saya berkongsi maklumat tentang ade 2 kategori hujah yang negatif didalam blog ini sila baca dan perhatikan penulisan saya dan perhatikan kita di golongan mana..

dalam manusia berhujah kita kekadang tak perasan kita ni berhujah atau pun tidak, jadi disini saya huraikan berkenaan Definisi ( dengan Izin ) hujah negatif tersebut ..

hujah negatif manusia mempunyai 2 kategori iaitu hujah Ad hominem dan hujah Ad populum.


Ad hominem bermakna menentang orangnya dan Ad populum bermakna menentang kumpulannya. Kekhilafan ini serupa dengan kekhilafan yang menyeleweng dari isu sebenar. Sebagai contoh, jikalaukita menolak idea seseorang dengan menyatakan dia seorang yang tidak berpengalaman, tidak mempunyai ijazah yang berkenaan dan Iman nya lemah maka kita menggunakan hujah Ad hominem. kita membincangkan diri individu tersebut bukan idea yang dicadangkan olehnya..

Adakala kita bukan menolak diri Individu tersebut, tetapi kita menolak semua orang yang menganggotai sesuatu kumpulan, maka kita melakukan hujah Ad populum..

Sebagai contoh: sesuatu kumpulan mengemukakan cadangan dan kita bukan mengkritik cadangan tersebut, sebaliknya kita mengkritik persatuan tersebut, Umpamanya kita mendengar usaha kaum wanita mendapatkan hukuman yanglebih berat pada jenayah seksual. disini bukan seorang wanita yang di kecam, tetapi keseluruhan kaum wanita.. kekhilafan Ad hominem dan Ad populum adalah kekhilafan yang kerap berlaku

Menggunakan 2 ukuran

Apabila kita melakukan kesilapan, bererti kita menilai sesuatu perkara dengan 2 cara yang berbeza bergantung kepada siapa yang terlibat...
sebagai contoh, kita menyokong perbuatan pihak berkuasa merobohkan gerai haram sebagai tindakan yang perlu,tetapi sebaliknya kita mengecam perbuatan tersebut apabila melibatkan gerai yang pemiliknya kita kenali ataupun ada hubungan dengan kita

penggunaan 2 ukuran adalah berlainan dengan kesalahan membuat keputusan yang berbeza2 berdasarkan keadaan yang berlainan.. Mengiktiraf kelainan bukan lah kesilapan..kesilapan terletak kepada asas permohonan yang tak wajar..


Sesungguhnya kita hendaklah berubah daripada jahil kepada yang berilmu

berubah dari kejahatan kepada kebaikan

berubah dari yang haram kepada yang halal

berubah dari yang lemah kepada yang kuat

berubah dari kurang ajar kepada ber sopan

bukankah itu semua tututan Agama kita..???

Wassalam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...