Friday, February 22, 2008

PAS kesal peraturan Akuan Berkanun di saat akhir

KUALA LUMPUR, 22 Feb: Keputusan pihak Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) memperkenalkan peraturan baru iaitu mensyratakan semua calon-calon pilihan raya mengemukakan Akuan Berkanun (borang 5 atau 5A) dengan duti setem yang telah dibayar pada saat-saat akhir menjelang penamaan calon Ahad ini sangat dikesali.

Arahan yang dikeluarkan semalam iaitu tiga hari sebelum Hari Penamaan Calon ternyata menyukarkan calon-calon yang bakal bertanding, kata Ketua Pengarah Pilihan Raya PAS, Datuk Mustafa Ali.

PAS, katanya, merasakan peraturan baru ini sangat tidak adil, sepatutnya jika SPR perlu sangat memperkenalkan sebarang peraturan baru ianya perlulah diumumkan sejurus selepas Parlimen dibubarkan, dan tidak di saat-saat akhir seperti ini .

Sehubungan itu, PAS mengharapkan pihak SPR tidak akan memperkenalkan lagi apa-apa peraturan dan syarat baru seumpama ini sepanjang tempoh pilihan raya kali ini dan membenarkan semua parti-parti yang bertanding berkempen secara aman.

Peraturan dan syarat yang menyusahkan calon dan parti-parti yang bertanding sesungguhnya menyumbang kea rah kepincangan dan ketempangan sistem pilihan raya kita yang sudah pun sedemikian.

1 comment:

Unknown said...

Sebenarnya, setahu kami Borang 5 atau 5A tidak dikenakan duti setem sebab :
Perk. (ix) Jad 1 Akta Setem 1949 yang masih berkuatkuasa sehingga kini selepas lalui beberapa pindaan memperuntukkan bahawa mana-mana suratcara yang digunakan sebagai mematuhi syarat mana-mana Kerajaan atau Agensi kerajaan (seperti SPR) dikecualikan daripada duti setem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...