Monday, August 15, 2011

Strategi PRU 13: Pakatan Rakyat sasar hubungan Najib-Muhyiddin

Gabungan pembangkang Pakatan Rakyat kini mensasarkan untuk meretakkan hubungan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak dengan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Strategi terbaharu PR ini mengeksploit spekulasi sikap dingin Muhyiddin terhadap gagasan 1 Malaysia yang berbau liberal dan pendirian lebih tegas timbalan perdana menteri itu terhadap kepentingan Melayu.

Isu Melayu dan hubungan antara kaum menjadi isu paling sukar dihadapi Najib sejak menjadi perdana menteri, sehingga mendorongnya membawa gagasan 1 Malaysia yang bertema inklusif dan liberal.

Muhyiddin dinilai sebagai lebih mengutamakan kepentingan Melayu dan sering cuba dikemukakan pembangkang sebagai bertentangan dengan gagasan Najib.

Bacaan yang melihat Muhyiddin mencabar Najib bermula sejak awal tempoh kepimpinan kedua-dua pemimpin itu mengambil alih pentadbiran kerajaan pusat.

Muhyiddin dilihat boleh mencabar Najib berdasarkan keputusan Pilihan Raya Umum ke-13, sekiranya majoriti dua pertiga tidak dapat diperolehi oleh Barisan Nasional, sebab sama yang membawa kepada pengunduran Tun Abdullah Ahmad Badawi sebagai perdana menteri.

Alasan itu walau bagaimanapun dilihat tidak cukup kuat untuk mendorong perubahan kepimpinan tertinggi pemerintah, ekoran realiti politik terkini yang semakin mencabar.

Kedudukan Muhyiddin sebagai nombor dua juga dilihat dipilih berdasarkan antaranya kedudukan pengaruh dan usia supaya tidak mempunyai kekuatan cukup untuk mencabar Najib.

Muhyiddin tidak datang daripada keluarga berpengaruh dan lebih berusia berbanding Najib, kualiti yang menyukarkan sebarang usaha untuk mencabar kedudukan orang nombor satu.

Dalam sejarah Umno, Muhyiddin juga tidak mempunyai sokongan kuat seperti dua pencabar utama sebelum ini; Tengku Razaleigh Hamzah dan Datuk Seri Anwar Ibrahim, dua tokoh yang boleh dijadikan rujukan untuk mengukur kekuatan dalam parti.

Kedua-dua Razaleigh dan Anwar tewas dalam usaha mencabar Tun Dr Mahathir Mohamad semasa menjadi presiden Umno dan perdana menteri.

Muhyiddin dilihat mendapat sokongan Mahathir untuk mempercepatkan pengunduran Abdullah selepas Pilihan Raya Umum ke-12, untuk membuka ruang kepada Najib menjadi perdana menteri.

Terkini, Muhyiddin disebut-sebut untuk mencabar Najib ekoran masalah dihadapi perdana menteri termasuk peranan isterinya, Datin Sri Rosmah Mansor, yang didakwa berperanan besar dalam banyak hal melibatkan pentadbiran kerajaan pusat hingga hal keluarga yang mempunyai implikasi politik, iaitu perkahwinan anaknya dengan anak elit Kazakhstan.

Mahathir dalam tulisan di blognya menafikan keretakan Najib dengan Muhyiddin dan mendakwanya sebagai permainan pembangkang untuk melemahkan Umno menjelang pilihan raya umum.

Najib didakwa pembangkang sebagai liabiliti kepada pemerintah ekoran pelbagai isu tersebut. Walau bagaimanapun, Najib tetap merupakan individu yang paling mendapat perhatian dalam kerajaan BN - termasuk melalui media popular - dan mempunyai kedudukan elit yang membantu mengukuhkan kedudukan kuasanya.

Umno kebelakangan ini berdepan pelbagai isu melibatkan kepentingan Melayu, terbaharu pertukaran saham Penerbangan Malaysia dengan pemilik Air Asia yang dikritik ramai penyokong kerajaan sebagai merugikan dan menghakis pegangan Melayu.

Pelbagai isu seperti itu menghangatkan lagi perdebatan dan perbezaan pendapat melibatkan Najib dan penyokong kuat kepentingan Melayu yang dilihat menjadikan Muhyiddin sebagai pemimpin.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...