Tuesday, August 23, 2011

Surat terbuka buat Dr Maza

Oleh HUDZAIFAH AL-YAMAN

Bismillahirrahmanirrahim. Dimulai surat ini dengan doa, mudah-mudahan Dr Mohd Asri Zainul Abidin (Dr Maza) beroleh kasih sayang Allah SWT hendaknya, dan terus istiqamah melagang perjuangan Islam di muka bumi ini, tanpa secuit pun rasa takut kepada makhluk; atau secalit rasa curiga diserang pelbagai sudut. Firman Allah SWT: “Dan mereka tidak merasa takut selain kepada Allah.” (At-Taubah: 18)

Dr Maza, membaca dan meneliti pandang sisi tuan mutakhir ini, khususnya mengenai korelasi antara isu murtad dan isu agihan zakat, membuat saya semakin tertanya-tanya.

Persoalannya ialah, apakah rahsianya menyebabkan agihan zakat di negara ini tidak berkesan dalam menangani isu-isu kemiskinan dan sejauh manakah inisiatif yang telah dilakukan demi memperbaiki keadaan.

Dr Maza, tuan menyatakan di Malaysia ini ada 14 jabatan agama. Ya, itu bermakna Malaysia juga mempunyai 14 pusat zakat dan 14 orang mufti. Wang zakat terkumpul mencecah billion ringgit saban tahun.

Sayangnya, kenapakah masih ramai umat Islam yang tidak tersantuni dengan dana zakat. Ingin rasanya saya bertanya kepada seorang mufti demi seorang mufti, apakah yang berlaku di sebalik tirai zakat di setiap negeri.

Namun, sayugianya saya juga ingin menanyakan soalan yang sama terlebih dahulu kepada Dr Maza. Bukankah dahulu tuan adalah seorang mufti juga, yang menjabati kondisi mufti di Perlis Darus Sunnah?

Maka, kala Dr Maza sendiri menjawati jawatan mufti, apakah tindakan konstruktif anda dalam memperbetulkan segala ketempangan ini, khususnya dalam pengurusan zakat di Malaysia, atau paling minimal di Perlis Darus Sunnah, negeri Dr Maza paling “berkuasa?”

“Amat besar kemurkaan Allah, bagi sesiapa yang mengatakan apa yang tidak dikerjakannya.” (As-Saff: 3). Justeru, jujurnya saya berharap dan amat yakin, pastinya Dr Maza tidak sesekali termasuk ke dalam kategori di atas.

Lalu, dengan harapan dan keyakinan yang sama, pastinya Dr Maza juga boleh memberikan penjelasan saksama, secara ditil dan komprehensif, apakah gendalanya yang menyebabkan amalan zakat khususnya aspek agihan zakat masih di takuk lama, termasuklah di Perlis Darus Sunnah.

Kami, para golongan awam ternanti-nanti penjelasan Dr Maza dalam hal ini, sesungguhnya! “Maka, bertanyalah kamu sesuatu perkara kepada ahlinya jika kamu tidak mengetahuinya.” (An-Nahl: 43).

Dr Maza, sebagai bersifat adil dan tidak bias, saya memaksa diri membuat sedikit kajian dan gelintaran. Lalu, saya dapati di Malaysia ini, keunikannya bukan sekadar dengan 14 orang mufti dan 14 jabatan agama segala; tetapi juga unik justeru semua urusan agama ditadbir berbeza-beza oleh negeri. Padanlah harga zakat fitrah pun berbeza juga, sedangkan kita ini semuanya dalam satu Malaysia.

Maka, saya tidak fikir Dr Maza, seorang cendekiawan yang amat cakna dengan keadaan; tidak menyedari senario ini. Pastinya Dr Maza punya kenalan di sektor undang-undang yang arif perihal perlembagaan negara, buat menjelaskan kepada Dr Maza apakah implikasinya kepada amalan zakat apabila wujudnya pengasingan kuasa agama mengikut negeri.

Secara umumnya, pastilah sukar bagi disatukan kendaliannya, kerana masing-masing punya wewenang tersendiri. Pastilah besar juga kesannya kepada isu-isu agihan zakat, bukan?

Ya, saya yakin pasti ada kesan. Antaranya, negeri masing-masing tertakluk kepada undang-undang zakat sendiri. Bila zakat dikutip, pasti setiap negeri mengutamakan negerinya sendiri.

Apa yang diputuskan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan juga, tidak semestinya menjadi ikutan negeri. Saya tidak fikir, Dr Maza terlepas pandang semua hal ini.

Apa yang saya risaukan, ketidak selarasan ini mengakibatkan ada negeri yang maju dalam pengurusan zakat dan ada yang mundur dan jauh ketinggalan.

Apabila Dr Maza menembak dengan peluru penabur, maka tembakan Dr Maza akan berterabur dan menyimbah merata-rata, kerana pastinya peluru penabur Dr Maza tidak bermata dan tidak ada deria rasa.

Bagi saya yang tidak sealim Dr Maza, pastilah situasi ini tidak bersifat adil bagi sesetengah negeri yang telah berusaha sebaik daya memperkasakan pengurusan zakat.

Ini kerana, jika dilihat kepada Pusat Zakat Pulau Pinang sendiri, tempat Dr Maza bermastautin dan mencari rezeki, pengurusan zakatnya adalah antara yang terbaik di Malaysia.

Saya tidak tahulah, jika Dr Maza tidak mempunyai hubungan yang baik dengan pusat zakat ini. Namun, berdasarkan apa yang saya baca dan saya amati, Pusat Zakat Pulau Pinang telah melaksanakan pelbagai pendekatan demi memastikan pengagihan zakat dibuat secara telus, berkesan dan sistematik.

Bahkan, di samping Pulau Pinang, Selangor juga dilihat antara negeri yang maju pengurusan zakatnya.

Berdasarkan paparan berita di laman sesawang Lembaga Zakat Selangor (saya fikir Dr Maza patut selalu singgah di portal mereka, klik sahaja di www.e-zakat.com.my), pelbagai mekanisme agihan mereka jalankan. Secara jujur dan sedar, saya fikir mereka juga layak dianggap negeri termaju pengurusan zakatnya – sama ada kutipan mahu pun agihan.

Apa yang menjadi masalah, adalah beberapa buah negeri yang tidak begitu terurus rapi organisasi zakatnya. Dan seperti yang saya nyatakan di atas, sebagai mantan mufti di Perlis Darus Sunnah selama beberapa tahun, apakah tindakan konstruktif Dr Maza untuk memperkasakan institusi zakat di sana?

Bukankah Dr Maza orang paling besar dalam membuat kata putus dalam urusan fatwa? Maka, apakah fatwa-fatwa berkaitan zakat yang boleh dianggap terbaik dalam menanggapi keperluan asnaf zakat di Perlis Darus Sunnah?

Harus kita ingat, Perlis adalah negeri kecil. Namun, dalam negeri sekecil Perlis pun masih ramai orang miskin. Apakah susah bagi Dr Maza mempengaruhi pihak pengurusan zakat di negeri yang beliau sendiri menjadi muftinya untuk membuat perubahan mendasar, yang mampu mendatangkan kebaikan secara holistik kepada umat Islam khususnya asnaf zakat dan paling utama, Dr Maza mampu meninggalkan satu legasi sebagai contoh nyata pengurusan terbaik di Malaysia kepada semua pihak.

Inilah namanya, medan menyatakan pandangan tidak sama dengan medan merealisasikan harapan. Sebagai seorang pemikir, ada moleknya Dr Maza berfikir dan memberikan saranan dan cadangan, agar pengurusan zakat di Malaysia dapat diselaraskan.

Bagi saya seorang awam, amat susah menerangkan bila seorang Cina bukan Muslim menanyakan soalan: “You orang Islam, apa pasal dalam you punya agama, ada banyak beza...satu negeri kata rokok haram, satu negeri kata halal, itu saham sini haram, sana negeri kata halal, sana negeri kata boleh, sini negeri kata no...”

Dr Maza, inilah secebis keluhan kami orang awam yang hanya berpandukan panduan para ulama dan umara dalam kehidupan. Hanya kepada Tuhan kami berserah, tempat kami menggantung harapan.

Ampun maaf andai ada kekhilafan. Salam Ramadan daripada saya dan semoga Dr Maza terus istiqamah menabur ilmu dan menyemai bakti di Malaysia, tanpa ada sebarang keraguan, tanpa segaris ketakutan dan tanpa sekelumit anasir berkepentingan. Wallahua’lam.

6 comments:

Anonymous said...

Orang Awam.

Saya kira surat terbuka ini sangat elok budi pekertinya malah sangat tersusun petah bicaranya - sekaligus boleh dijadikan contoh tatacara menyantuni golongan agamawan seperti Dr Maza.

Mungkin juga penulis surat (atau mana-mana orang lain) boleh memberi sedikit sebanyak latar belakang "pengurusan agama Islam" di negara kita ini.

Saya pernah diberitahu betapa pernah suatu ketika dulu golongan agamawan negara ini mencadangkan penubuhan Majlis Agama Tanah Air (MATA) guna menyelaras hal ehwal Islam di seluruh negara ini tanpa mengira batas sempadan negeri-negeri tetapi DITOLAK oleh raja-raja Melayu. Adapun kesan serta implikasi penolakan tersebut barangkali dapat dilihat dengan segala gejala kebobrokan yang berlaku sejak sekian lama.

Mungkin masanya telah tiba MATA dijulang kembali sebagai salah satu kaedah penyelesaian ...

Anonymous said...

pejabat zakat ni syok tgk duiot byk dalam akaun...samalah mcm masjid dan sebagai nya krn di tadbir oleh yg bukan ahli...sepatutnya di tadbir oleh mereka yg bijak pandai dlm perniagaan...baru blh berkembang duit tu....bila la kita akan berubah...

Anonymous said...

Saudara jika setakat melawat laman sesawang LEmbaga Zakat Selangor saudara sudah menyatakan pengurusan Zakat Selangor terbaik tetapi saudara tidak pernah alamai secara terus urusan dengan Zakat Selangor terlalu banyak kerenah yg perlu dilalui utk mendapat sedikut bantuan.Saya bertugas di salah satu Pusata Khidmat Masyarakat sering dikunjungi warga miskin memohon batuan.Bila saya cadangkan mereka memohon bantuan dari Zakat Selangor mereka terus mengeluh kerana terkpasa melalui banyak kerenah....Saudara jangan menilai hanya sekadar dari luaran sahaja dan hanya melihat laman sesawang Zakat Selangor tanpa mengetahui keadaan sebenar.....

OSMAN
SHAH ALAM

Anonymous said...

Saudara,

Sistem/Mekanisma yang diwujudkan baik, tetapi pelaksanaan nya tidak semesti nya baik dan menggambarkan kebaikan sistem yang diwujudkan. Perkara pokoknya adalah orang-orang yang menguruskan PUZ. Rekabentuklah, wujudkanlah, cadangkanlah segala mekanisma yang begitu hebat, jika pelaksanaannya tidak buat dengan betul, kebaikkan dan keberkesanan tidak dapat dilihat dan dinikmati. Oleh itu perlunya kepada pengurus yang faham betul-betul akan fungsi/tujuan zakat.

Anonymous said...

saya rasa pemilik kepada nama pena HUDZAIFAH AL-YAMAN ini adalah seorang yang dangkal ilmu pengetahuannya, dan sangat memerlukan kepada pengajian terus dengan mana2 ustaz perihal zakat dan bukan hanya bertanya secara terbuka yang belum tentu akan dijawab oleh si Mufti)

paktam@ said...

>ye la kalau dah tak tau ...takan nak tanya kepada yg dangkal ilmu pengetahunnyer lak!!!
>selayakyer...drmaza lah yg menjawabyer...kerna beliau kan mantan mufti perlis darul sunnah!!
>zaman teknologi ni...sepatutnyer semua jab zakatnegeri menggunakan ilmu ict dan segala sumber pelaksana yg ada diperingkat kg untuk membanci asnaf2 yg layak menerima zakat!1
>kalau kadar zakat disemua negeri pun...kita tak leh nk jawab kepada puak kapiaq...apa kata kalau dia tanya...pasai apa disemua negeri dlm bulan posa...tak guna waktu yg sama berbuka posa ataupun waktu sembahyang xsama disemua negeri???hehe
>cakap boleh ler...tapi bila jadi org yg berkuasa...baru tau!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...