Tuesday, January 29, 2013

Krisis FAM, Annuar Musa sedia lawan raja?

Akhbar Umno, Mingguan Malaysia Ahad lalu menerbitkan satu muka wawancara dengan Tan Sri Annuar Musa, yang berkrisis dengan presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia, Sultan Ahmad Shah ibni Abu Bakar.

Dalam wawancara panjang itu, Annuar menyentuh dengan tegas isu-isu berkaitan kepincangan FAM di bawah Sultan Ahmad Shah, kontroversi kehadiran pasukan bersenjata di stadium semasa perlawanan antara pasukan Johor dan Kelantan.

Pertembungan Annuar dengan Sultan Ahmad Shah yang memuncak tahun lalu ditingkatkan lagi dengan kenyataan-kenyataan tegas dalam wawancara ini, yang menunjukkan Annuar mendapat sokongan yang agak kuat, kerana sukar untuk beliau mendapat ruang wawancara yang besar itu pada hari Ahad sekiranya berada dalam kedudukan terpinggir.

Beliau turut memperlihatkan sikap kritikal terhadap tindakan menghadirkan pasukan tentera bersenjata di Kota Bharu dalam perlawanan 15 Januari lalu, tindakan yang dipertanggungjawabkan pada Tunku Ismail Sultan Ibrahim, presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor.

Perkembangan ini meletakkan Annuar bertembung dengan istana di dua negeri; Pahang dan Johor, dan Annuar kelihatan mempunyai sokongan yang agak kuat, dan bukan hanya daripada peminat bola sepak Kelantan.

Dominasi Sultan Ahmad Shah, dan kepincangan pengurusan FAM dilihat sebagai salah satu punca utama kedudukan bola sepak negara yang tidak berkembang, atau tidak mencapai tahap yang diharapkan walaupun pernah disegani di Asia.

Pandangan-pandangan yang dikemukakan Annuar memberi gambaran beliau mempunyai ide yang jelas tentang usaha memajukan sukan bola sepak negara, dan beliau mungkin dapat diberikan kredit hasil kejayaan pasukan Kelantan kebelakangan ini, tetapi juga memperlihatkan cita-cita besar beliau berkait kepimpinan FAM.

Walau bagaimanapun, Annuar mewakili golongan politik dan daripada parti Umno, yang juga dikaitkan dengan dominasi ke atas persatuan-persatuan bola sepak sehingga menjejaskan pembangunan sukan ini.

Tetapi Annuar kini berada di posisi kritikal berdepan dengan sultan Pahang, yang memungkinkan beliau terpinggir ekoran sensitiviti isu ini, tetapi berpotensi juga menarik sentimen populis menentang institusi monarki yang semakin dinilai dengan kritikal kebelakangan ini.

Ini berdasarkan populariti sukan bola sepak di negara ini, dan sentimen terhadap kelemahan pengurusan FAM yang meluas.

Berdasarkan perkembangan sejak setahun lalu, dan kesediaan beliau meneruskan dan meningkatkan serangan dalam krisis panjang ini, Annuar dijangka akan terus membina momentum, dan menerima sokongan ramai.

Isu ini juga tidak dapat dielakkan akan meningkatkan lagi sikap kritikal terhadap sultan Pahang yang menguasai pengurusan bola sepak di negara ini, menambahkan lagi senarai rungutan terhadap institusi raja.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...