Friday, January 13, 2012

Kenapa Utusan 'blackout' gambar Najib?

Akhbar dikuasai Umno, Utusan Malaysia kelihatan telah mengalihkan tumpuan ekoran keputusan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak.

Selepas dua hari, yakni pada 11 dan 12 Januari gambar Najib tidak terbit di halaman dua dan tiga, gambar beliau kembali muncul pada 13 Januari dengan pengumuman program bantuan untuk rakyat berpendapatan rendah.

Pada masa sama, gambar-gambar bersaiz besar Najib muncul di muka depan dan muka tiga dengan nilai yang positif.

Berita pada hari ini, 13 Januari, bersifat positif kepada Najib tanpa sebarang kaitan kepada kes Anwar.

Pada 9 dan 10 Januari, gambar perdana menteri diterbitkan bersama laporan lawatan ke Afrika Selatan untuk meraikan sambutan parti Kongres Nasional Afrika.

Pada 10 Januari, hari selepas keputusan yang menjadikan liputan Utusan Malaysia ditunggu-tunggu, laporan ulasan Najib tentang kes Anwar diletakkan di muka tiga tanpa gambar, dengan komentar yang ringkas dan memberi fokus pada nilai positif keputusan itu kepada integriti kehakiman di negara ini.

Ketiadaan gambar Najib di halaman tiga Utusan Malaysia selama dua hari berturut-turut boleh dikaitkan dengan reaksi ramai ahli dan penyokong parti pemerintah terhadap keputusan kes liwat Anwar.

Sama ada dirancang atau tidak, ketiadaan gambar Najib selama dua hari boleh mengelakkan kaitan dibuat antara keputusan kes Anwar dengan beliau, yang kukuh dalam persepsi sesetengah pihak termasuk penyokong kuat Umno.

Sekiranya tercetus kemarahan ramai ahli dan penyokong Umno terhadap Najib dalam kes ini, kesannya dapat diminimakan dengan tiadanya gambar Najib selama dua hari di halaman depan akhbar dikuasai Umno itu.

Kemunculan pada hari ini 13 Januari pula membawa satu berita yang tidak berkaitan dengan kes itu, malah memperlihatkan kes itu tidak relevan lagi kepada beliau yang kini memberi tumpuan kepada program pembangunan.

Pada masa sama, laporan muka depan pada 10 dan 11 Januari pula memberi fokus pada Anwar dan penyokongnya, dengan kedua-duanya bernilai negatif.

Tajuk pada 10 Januari memberi implikasi Anwar dilepaskan kerana kekurangan bukti atau tidak dapat didapati bersalah kerana hal teknikal, dan petikan kenyataan Anwar yang keputusan mempunyai kaitan tekanan luar terhadap Najib pula disertakan, kerana potensi kesan negatif kenyataan itu kepada Anwar sendiri.

Keesokan harinya, tajuk Peserta Bawa Bom pula menjadi pilihan muka depan, yang juga bersifat sangat negatif kepada pembangkang.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...