Tuesday, October 25, 2011

Isu murtad, ke mana arah sasarannya?

Oleh ABDUL HADI AWANG

Satu himpunan besar dikerah bagi menangani gejala murtad yang berlaku dalam masyarakat Islam di Malaysia.

Kepada siapa ditujukan sekiranya ia adalah bantahan? Apakah pendekatan dan uslub yang akan diambil?

Dua perkara ini perlu dilihat dan difahami sedalam-dalamnya, supaya kerja yang berjenama Islam mengikut landasannya yang sebenar dan menepati kebijaksanaan yang ditunjuk oleh al-Quran dan Sunnah Rasulullah S.A.W.

Kecintaan kepada Islam adalah wajib, sebagaimana mempertahankannya juga adalah wajib. Perlu difahami bahawa setiap langkah hendaklah berlandaskan mesej yang istiqamah. Bukan sahaja berjaya mempertahankan Islam dan memelihara iman yang ada dalam diri dan penganutnya, dalam masa yang sama berjaya menyampaikan dakwah kepada bukan Islam yang menjadi sasaran dakwah Islamiah.

Perlu diambil iktibar, mengapa generasi awal Islam yang menghukum dengan keras terhadap orang Islam yang murtad, dalam masa yang sama menarik orang lain masuk Islam beribu kali ganda tanpa paksaan. Ini kerana Islam mengharamkan paksaan terhadap penganut agama lain.

Mengapa pula pada zaman kita ini diuar-uarkan ramai yang murtad sehingga membimbangkan dan diberitakan terlalu berkurangan orang yang berminat kepada Islam. Kalau ada sekalipun kelihatan berkeliaran menunjukkan lesen mengemis daripada jabatan agama.

Sedangkan pada zaman keemasan pemerintahan Islam, orang yang baru menganut Islam boleh memegang jawatan tinggi dalam negara dan ada yang menjadi ketua negara. Malah ada yang menjadi ulama dan ilmuan terbilang yang membina Hadarah Islamiyyah (Tamadun Islam) bukan Islam Hadhari yang sudah hampir lenyap suaranya.

Satu masa yang masih dekat berlalunya, ada seorang hamba Allah berjawatan mufti, meuar-uarkan ribuan orang Melayu menjadi murtad dan masuk agama Kristian dan Hindu. Sehingga ada orang yang dipanggil polis dan mufti itu juga dipanggil polis untuk disoal siasat.

Namun beritanya hilang entah ke mana, entah diletak di bawah karpet atau di mana failnya. Wallahu’alam, terserah kepada pihak yang berkenaan sama ada ia berita benar atau provokasi yang sengaja dicetuskan.

Media Islam antarabangsa melaporkan perkembangan pesat Islam di Eropah, Amerika, Asia Tengah dan Afrika. Di England sahaja mereka yang baru masuk Islam mencecah setengah juta orang dalam masa terdekat yang kebanyakannya kalangan terpelajar. Tiba-tiba masyarakat Islam di Malaysia dilanda taufan murtad.

Kesalahan murtad dimasukkan dalam perundangan Islam, dalam bahagian hukum jenayah berat. Adapun pendekatannya ditujukan kepada penganut Islam sahaja, tanpa disasarkan kepada penganut agama lain yang berada dalam masyarakat majmuk bersama masyarakat Islam.

Orang Islam sendiri yang disalahkan sekiranya berlaku murtad, sama ada individu yang murtad atau kerajaan yang lemah dengan pegangan Islamnya dan tidak adil terhadap rakyatnya kerana tidak beramal dengan hukum-hukum Islam dan akhlaknya yang mulia. Adapun kalangan bukan Islam diajak berdialog secara ilmiah dan dibuktikan beramal dengan akhlak Islam dan hukumnya yang adil. Inilah nas al-Quran dan Hadith.

Para ulama aqidah dan syariat menyatakan kepada umat Islam secara fardu ain, bahawa batas-batas iman dan kufur, serta menegaskan takrif murtad apabila seseorang itu melakukan apa sahaja yang membatalkan iman dan Islamnya atau membatalkan dua kalimah syahadah secara ilmu dan yakin tanpa paksaan.

Murtad itu bukan sahaja menganut agama yang lain daripada Islam, tetapi murtad juga berlaku walaupun tidak menganut apa-apa agama, atau menganut sebahagian ajaran Islam sahaja, iaitu dengan tidak percaya kepada mana-mana ajaran Islam atau menghinanya, sama ada perkara rukun atau wajib dan sunat atau halal dan haram atau harus.

Murtad juga boleh berlaku dengan mempersenda-sendakannya secara ucapan, tulisan, kartun, lakonan drama dan sebagainya.

Adakah umat Islam hari ini diajar batas-batas iman dan kufur dan perkara-perkara yang membatalkan dua kalimah syahadah? Atau sekadar mempelajari batal sembahayang puasa sahaja. Ini menunjukkan kejahilan boleh menempah murtad walaupun boleh dimaafkan kerana kejahilannya.

Rasulullah S.A.W. mengajar bangsa dan keluarganya batas sempadan di antara iman dan kufur, dan sempadan kasih kepada Islam, bangsa dan keluarga. Walaupun semuanya wajib dicintai.

Tetapi aqidah Islam asas kepada selamatnya keluarga dan bangsa. Sehingga kaumnya menyedari bahawa selamatnya arab dengan Islam, bukan selamat Islam dengan arab, sehingga melahirkan bangsa arab yang berpegang dengan Islam tidak berlaku zalim terhadap kaum lain. Slogan "Selamat Melayu Maka Selamat Islam" menandakan masih kabur kefahaman terhadap batas-batas iman dan kufur.

Seluruh kajian orentalis yang dicatatkan menegaskan terlalu sedikit mereka mencapai kejayaan memurtadkan orang Islam sepanjang zaman penjajah, hanya segelintir sahaja penganut Islam yang berjaya dimurtad meninggalkan agama Islam.

Maka dirancang melalui serangan pemikiran untuk memurtadkan umat Islam daripada mana-mana ajaran Islam melalui pendidikan, media dan budaya nafsu yang melalaikan. Bukan melalui cara meninggalkan agama Islam dan masuk agama lain, tetapi melakukan kesalahan murtad dalam keadaan masih merasakan dirinya menganut Islam.

Apabila munculnya Kamal Atarturk yang dianggap bapa Turki moden, dengan melaksanakan sekularisme yang memisahkan politik daripada agama Islam seperti yang dimaktubkan dalam kitab Injil Mathew, tampil dengan gagah berani seorang tokoh besar ulama Turki Syeikh Mustafa Sobri, yang pernah menjadi Syeikhul Islam kepada kerajaan Uthmaniyyah.

Beliau menegaskan dalam buku yang dikarangnya: “Bahawa teori sekularisme yang memisahkan politik (urusan pemerintahan negara daripada agama Islam) adalah jalan pintas paling terdekat menuju ke arah murtad. Fatwa ini dikuatkan oleh Almarhum Mufti Arab Saudi Sheikh Abdul Aziz bin Baz dan Pengerusi Persatuan Ulama Antarabangsa Dr Yusuf al-Qaradawi yang diberi anugerah Tokoh Maal Hijrah oleh kerajaan Malaysia.

PAS ingin mengambil contoh para Sahabat R.A. dan generasi awal umat Islam yang meneruskan perjalanan dakwah Rasulullah S.A.W. dalam menghadapi peristiwa murtad yang paling mencabar dalam seluruh sejarah Islam, dengan kejayaan mengambalikan semula ratusan ribu mereka yang murtad kepada Islam dan ramai kalangan selepas murtad berjaya menegakkan Islam sehingga menumbangkan kuasa besar Parsi yang zalim.

PAS tidak bersedia bangkit laksana keluar beramai-ramai untuk menangkap hanya segelintir pencuri yang berjaya melepaskan diri, dengan cara pencuri berada sama di kalangan orang ramai yang memburunya, sama-sama meneriakkan: Pencuri! Pencuri! Akhirnya pencuri hilang bersama suara laungan yang berkumandang.

PAS tetap mengambil kira jasa Almarhum Tunku Abdul Rahman yang menubuhkan Perkim dan berjaya mengislamkan tokoh-tokoh besar zamannya tanpa huru-hara, dan memerhati kalangan mereka yang gagal meneruskan perjuangannya dan Perkim hilang entah ke mana.

PAS juga mengambil kira kejayaan Almarhum Tun Datu Mustafa yang berjaya mengislamkan ribuan rakyat Sabah dengan pertubuhan United Sabah Islamic Association (USIA), dan memerhati mereka yang lupakan tugas dakwah susulan kerana ditindih oleh kayu-kayu balak di Sabah dan Sarawak.

PAS memilih uslub menyampaikan mesej Islam dengan konsep yang ditunjukkan oleh al-Quran dan Rasulullah S.A.W. dengan cara memantapkan aqidah umat Islam sendiri secara istiqamah yang menghalang murtad dengan ilmu dan syariat yang tegas dan adil, menghukum penganut Islam, dan menyampaikan dakwah kepada pihak lain tanpa paksaan dengan uslub hiwar antara agama dan tamadun, serta berhujah dengan ilmu dan amal Islam yang adil dan sempurna.

Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang ialah presiden PAS.

5 comments:

antisidemokra said...

boleh ustas baca apa yang ditulis dalam blog Umat Terakhir?

rasanya alasan ustaz hanya untuk melepaskan diri atas tindakan memboikot HIMPUN. begitulah nasib orang Melayu hari ini, kerana politik sanggup salah menyalahkan.

sekurang2nya ada tindakan memberi amaran bahawa Islam masih teguh pertahankan akidah. nanti anak cucu ustaz dimurtadkan baru ustaz nak ambil tindakan?

nampaknya pandangan ustaz, kita tak perlu buat apa2? lihat sahaja.

Anonymous said...

Parti politik nampaknya akan lebih toleren apabila mahu sokongan dan masuk pakatan berbanding sekiranya berjuang secara bersendirian. Isu himpun ini memanglah boleh kita bicarakan dari sudut mana yang kitanmahukan. Kedua duanya ada hujah yang boleh kita utarakan. Tapi sebagai muslim kita hendaklah tunjukkan bahawa kita bersatu hati iaitu tidak suka kepada agama lain mempengaruhi orang islam untuk murtad, dan ia memang termaktub dalam undang undang. Dengan cara ini barulah mereka rasa perkara ini satu yang besar, dan tidak boleh dipermainkan kerana orang islam akan marah. Malangnya ada lagi parti politik yang berjuang atas islam tidak menyokongnya kerana takut orang bukan islam marah dan tidak sokong parti tersebut. Atau mungkin ini cara mereka berdakwah kepada bukan islam?

Anonymous said...

Setuju. Umno hanya sibuk bercakap tentang Islam hingga sokong hudud sejak kalah PRU ke-12. Dulu tentang habis-habisan. Kalau Himpun tak dipolitikkan, kenapa PM Najib sendiri tunjuk sokongan? Kenapa banyak sangat liputan Utusan Malaysia?

- Abu Dzar, Kajang

Anonymous said...

A Halim

Selain ikut berhimpun, apa lagi yang umno buat selain kecam pas kerana TAK IKUT himpun???

Keikhlasan umno WAJIB DIBUKTIKAN lagi dengan susulan lain. BUKAN HANYA dengan sokong himpun!!!

antipr said...

pas jaga undi selangor..mahu jaga undi bukan melayu..tolak himpunan dengan banyak alasan..sebenarnya hanya kerana undi dan kerana umno sokong himpunan..di kelantan pula jaja hudud kerana jaga undi kelantan..politik ialah persepsi..politik ialah persepsi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...