Sunday, July 31, 2011

Seniman Negara Datuk Syed Ahmad Jamal meninggal dunia

Seniman Negara Datuk Syed Ahmad Syed Jamal menghembuskan nafas terakhir semalam, 30 Julai, 2011 sekitar jam 9 malam di kediamannya di Gombak pada usia 82 tahun.

Syed Ahmad dilahirkan pada 19 September, 1929 di Bandar Maharani, Muar, Johor, dan mendapat pendidikan tinggi dalam bidang seni di Chelsea School of Art di London, United Kingdom, 1951 hingga 1955.

Pelukis yang banyak merakamkan peristiwa-peristiwa penting dalam perjalanan sejarah negara ini akan dikebumikan di tanah perkuburan Sungai Pusu, Gombak pagi ini, 31 Julai, 2011.

Allahyarham meninggalkan balu Datin Hamidah Mohd Noor dan dua anak lelaki, Syed Nabil dan Syed Nurlhaq.

Syed Ahmad dianugerahkan Hadiah Seni Negara pada 1995, dan pelbagai hadiah lain sepanjang penglibatannya dalam seni visual.

Beliau sangat dikenali dengan keberaniannya merakamkan peristiwa-peristiwa kemanusiaan termasuk politik negara dan dunia.

Allahyarham menerima pelbagai tanggapan ekoran lukisannya yang menyentuh kemerdekaan, pembangunan negara dan politik di bawah pentadbiran Mahathir, perjuangan Palestin, peristiwa politik 1998 (gambar bawah) dan tsunami pada 2004.

Beliau enggan menyertai mana-mana parti politik tetapi tidak mengelak daripada menyuarakan pandangan dan mengambil pendirian terhadap isu-isu kritikal.

Syed Ahmad ialah pelukis logo gerakan bukan kerajaan Adil, atau Pergerakan Keadilan Sosial yang ditubuhkan sebagai respons tindakan-tindakan yang dikenakan ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim, bekas timbalan perdana menteri dan pemimpin Umno.

Al-Fatihah. Syed Ahmad Syed Jamal, 1929-2011.

Foto oleh ZAMZARINA ABDULLAH.

1 comment:

Anonymous said...

Artikel yang sama tapi diubah suai oleh Malaysiakini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...