Wednesday, March 23, 2011

BN makin yakin hadapi pilihan raya Sarawak

Pelepasan kitab Injil dalam bahasa Melayu yang ditahan, pergeseran melibatkan Parti Keadilan Rakyat dan Parti Nasional Sarawak (SNAP), dan curahan bantuan dan projek ke Sarawak menjadikan Barisan Nasional semakin yakin hadapi pilihan raya negeri itu.

Walaupun menjejaskan pemerintah sejak awal, tindakan melepaskan Injil yang ditahan ketika pilihan raya semakin dekat dilihat mampu meredakan kemarahan penganut Kristian terbabit di Sarawak.

Perselisihan merebut kerusi melibatkan PKR dan SNAP yang tidak selesai lagi juga mampu menjejaskan peluang Pakatan Rakyat menunjukkan prestasi yang baik dalam pilihan raya ini nanti, walaupun DAP dijangka tidak terjejas.

Sejak awal Mac lalu, gandingan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak dan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menunjukkan perhatian terhadap Sarawak.

Media melaporkan hari ini Ketua Menteri Sarwak Tan Sri Abdul Taib Mahmud berkata Sarawak diperuntukkan RM5.7 bilion untuk melaksanakan pelbagai projek infrastruktur untuk meningkatkan mutu kehidupan rakyat di bawah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).

Semasa melawat Serian Sabtu lepas, Najib juga mengumumkan peruntukan RM252.35 juta untuk bekalan air dan elektrik yang akan memanfaatkan beribu-ribu penduduk Sarawak termasuk mereka yang tinggal di kawasan luar bandar.

Taib sebelum itu menyatakan BN Sarawak yakin mendapat kemenangan besar dalam pilihan raya negeri kali ini.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...