Friday, December 17, 2010

Kes Khir Toyo: Berakhirkah impian seorang pemimpin muda?

Nota: Penulis politik Abdul Aziz Ismail, telah kembali ke rahmatullah pada 4.30 petang, Khamis, 16 Disember, 2010 di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bharu akibat serangan jantung.

Allahyarham banyak menulis di akhbar Siasah selama penerbitan akhbar politik itu di bawah kendalian Kumpulan Harakah.

Tulisan ini disempurnakan dan dikirimkan melalui emel oleh anaknya kepada SiasahDaily sebentar tadi. Al-Fatihah.

Apapun keputusan mahkamah kelak tentang perbicaraan bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamad Khir Toyo, masa depan beliau dalam kepimpinan Umno sudah boleh dijangka.

Walaupun mungkin didapati tidak bersalah, namun rekod bersih beliau sudah tercalar, dipertikai dan sukar diterima semula sebagai pemimpin masa depan Umno. Sejarah Umno membuktikan, mereka yang sudah didakwa dan didapati tidak bersalah, tidak mudah kembali ke pangkuan kepimpinan Umno kerana persepsi ahli dan masyarakat umum sudah mendapati beliau tidak kelihatan bersih walaupun mahkamah bertindak sebaliknya.

Bekas pemimpin itu mungkin ditawarkan jawatan tinggi mengetuai sebuah agensi kerajaan dalam Felcra, Fama, Mara, Majuikan dan banyak lagi dengan tanggungjawab tidak besar tetapi bergaji besar.

Jika didapati bersalah dan dijatuhi hukum, masa depan politik dan keluarga pemimpin itu lebih parah dan gelap kecuali mendapat belas kasihan tertentu dari pemimpin pusat Umno yang masih bersimpati.

Namun, kariernya dalam Umno pasti musnah dan hilang semua sokongan dan penyokong. Masa depan yang ada mungkin berniaga atau terlibat sama perniagaan dengan kawan-kawan yang mempunyai pengaruh dan wang.

Khir dituduh di mahkamah kerana membeli hartanah berjumlah RM6.5 juta pada harga cuma RM3.5 juta. Jika ada bukti kukuh dan dokumen lengkap, sukar bagi beliau terlepas daripada tuduhan, tambahan pula bila dikaitkan dengan jawatan istimewa beliau ketika itu yang membenarkan semua jual beli dan segala bentuk perjanjian menjadi lebih mudah dan ditanggung beres.

Banyak persoalan boleh dibangkitkan sekitar kes beliau seperti di manakah begitu banyak beliau mendapat wang untuk membeli hartanah yang berjumlah RM3.5 juta sedangkan gaji beliau sebagai menteri besar tidaklah begitu besar? Mungkinkah beliau ada hartanah peribadi dan harta pusaka keluarga yang berjumlah jutaan ringgit hingga mampu membeli hartanah itu?

Apakah mungkin ada kawan-kawan atau saudara mara yang bermurah hati meminjamkan wang sebanyak itu untuk beliau membeli hartanah itu? Dan yang lebih signifikan, mengapa hartanah itu dijual kepada beliau dengan harga begitu rendah sehingga menjadi persoalan pelik dan nampak tidak masuk akal?

Episod Khir bermula selepas Selangor jatuh ke tangan Pakatan Rakyat dalam tsunami politik Pilihan Raya Umum ke-12 lalu yang menyaksikan PKR memimpin negeri itu. Satu demi satu kelemahan beliau dan kepimpinan Umno Selangor dibongkar pemimpin PR terutama DAP untuk menunjukkan kepada rakyat negeri itu bahawa Khir bukanlah bekas menteri besar yang bersih dan boleh dibanggakan.

Beliau mungkin bagus dari kaca mata Umno dan kelihatan menunjukkan bakat dan berprestasi ketika menjalankan tugas. Namun, jawatan tinggi yang dipangku dan pelbagai suasana baharu mendadak menerpa kehidupan diri dan keluarganya mengubah cara hidup dan sikap seorang pemimpin.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad (ketika itu Datuk Seri) telah mengejutkan ramai pemimpin dan tokoh Umno Selangor apabila memilih Khir sebagai menteri besar muda yang menewaskan ramai tokoh lama yang berpengalaman dan dikatakan layak sehingga ramai pemimpin yang merajuk dan membawa diri. Ketika itu Khir nampak calon paling sesuai, bersih berbanding yang lain, tidak berpuak dan kelihatan berpotensi memimpin negeri yang banyak hasil mahsul itu.

Terbukti, pada awalnya beliau begitu konsisten dan komited dalam menjalankan tugas sebagai ketua pentadbir yang baik dan berhasil. Namun, waktu lama memerintah telah mengubah cara bertindak dan cara fikir seseorang individu sehingga membawa kepada kes tuduhan beliau terlibat membuat banyak harta hingga mampu membeli hartanah berjumlah RM3.5 juta.

Tanpa mendahului keputusan mahkamah - sama ada bersalah atau tidak - episod Khir membawa interpretasi awal bahawa jawatan tinggi dan kuasa boleh mengubah sikap dan pandangan hidup seseorang individu.

Seorang yang pernah hidup susah dan tiba-tiba menempuh dan menikmati kesenangan - jika tidak berhati-hati dan tahan uji - mungkin boleh berubah mendadak dan tergoda dengan segala kemewahan yang terhidang di depan mata.

Sukar untuk menjadi seorang ketua yang terus kekal jujur dan komited - apalagi dalam usia masih muda - setelah dikelilingi persekitaran baharu yang belum pernah dinikmati serta kawan-kawan baharu yang boleh membawa implikasi kebaikan atau keruntuhan.

Sukar untuk mempertahan kebaikan dan mengawal nafsu diri dalam suasana sekitaran yang kondusif dan mencabar jika tidak disertai dengan kekuatan iman, keinsafan dan tanggungjawab diri yang besar.

2 comments:

Anonymous said...

nanti masuk mahkamah gerenti hakim kata tak bersalah. dah banyak kes camni..kes azlina pun camni jg dulu.kes perak pun camni jg.rasuah setakat wayang untuk rakyat sj sebab hakim dah tau keputusan sebelum bicara lagi..takde dah hakim yg benar2 adil di malaysia..

Anonymous said...

memang benar apa yang tersirat,sukar bagi kita menyesuaikan diri ,apabila kesenangan mengejut menyapa kita.Susah nk cari manusia yang tahan uji,dari hidup susah tiba-tiba senang tanpa berusaha.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...