Tuesday, March 18, 2008

PAS tidak yakin dengan kabinet baru Abdullah

Oleh DATUK SERI ABD. HADI AWANG
Presiden PAS

"PAS melihat kabinet baru Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi ini lebih merupakan kabinet untuk menyelamatkan kedudukan politik beliau sebagai PM dan Presiden Umno dan bukannya untuk membina Malaysia yang baru.
Nama-nama yang telah diumumkan itu kebanyakkannya merupakan mereka yang setia dengan Abdullah manakala mereka yang dikira rapat dengan Timbalan Presiden Umno Dato Seri Najib Tun Razak telah dicantas.

"Perlantikan beberapa Senator untuk menganggotai kabinet khasnya dari kalangan pimpinan Umno membuktikan yang Abdullah menganggap bahawa ahli-ahli Parlimen Umno yang lain yang telah berjaya dalam pilihan raya umum lalu sebagai tidak layak untuk duduk di dalam kabinet.

"PAS juga mendapati kabinet ini turut dianggotai oleh tokoh-tokoh yang moral dan kebersihannya sangat diragukan oleh rakyat dan ini sudah pasti tidak akan membantu mengembalikan keyakinan rakyat terhadap kerjaaan BN.

"Bagi PAS kabinet baru Perdana Menteri ini tidak memiliki kekuatan untuk mengubat ketidakpuasan hati rakyat yang telah diterjemahkan melalui keputusan PRU ke-12 lalu.

"Abdullah jelas tidak mengambil iktibar dari kemerosotan sokongan rakyat terhadap beliau itu dan diyakini melalui kabinet ini beliau akan terus mengulangi kesilapan dan kelemahannya yang lalu."

Ramai menteri gugur

Yang digugurkan dalam Kabinet kali ini adalah Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad, Datuk Azmi Khalid, Datuk Seri Rafidah Aziz, Datuk Tengku Adnan Mansur dan Datuk Jamaludin Jarjis.


Menteri baru


Menteri baru adalah Datuk Amir Sham Aziz, Datuk Zaid Ibrahim, Datuk Zahid Hamidi, Ahmad Shabery Cheek, Ismail Sabri Yaakub, Datuk Shahril Samad, Datuk Noh Omar, Datuk Zain Mohamed dan Datuk Mohamad Haji Mohd Taib.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...