Monday, November 2, 2009

Nizar lawan Zambry: Artikel 72 sebagai bukti

Satu kenyataan media telah dikeluarkan oleh Setiausaha Dewan Pemuda PAS Negeri Perak, Dr Raja Ahmad Al-Hiss seperti berikut:

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) yakin Artikel 72 Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan kesahihan sebarang prosiding di dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) di mana-mana negeri tidak boleh dipersoalkan oleh mana-mana mahkamah adalah bukti yang kukuh tentang kedudukan Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar yang sebenar dan sah di sisi Undang-Undang kerana penggugurannya telah di buat di luar DUN Perak.
Mahkamah Persekutuan yang akan mendengar rayuan Mohammad Nizar pada 5 November ini mesti berpandukan kepada Artikel 72 ini kerana hanya keputusan yang dibuat melalui usul dan undian tidak percaya sahaja kepada Menteri Besar di dalam DUN Perak akan melucutkan jawatan tersebut. Perkara yang mesti ditekankan adalah keputusan yang mesti diluluskan di dalam DUN dan bukannya di luar bidang kuasa DUN itu sendiri.

DPPN Pk amat berkeyakinan bahawa Hakim-Hakim yang akan diberikan mandat untuk membuat keputusan bagi rakyat Perak seluruhnya akan membuat satu keputusan yang adil demi demokrasi di dalam Negara kita yang dicintai ini. Akan menjadi satu sejarah yang akan rakyat dan dunia akan melihat keputusan yang akan di buat oleh Hakim-Hakim tersebut kelak.

Jesteru, DPPN Pk meminta seluruh rakyat yang cintaikan demokrasi supaya bermunajat kepada Tuhan demi keputusan yang terbaik untuk rakyat Perak. Untuk yang beragama Islam, DPPN Pk meminta supaya menunaikan Solat Hajat dan Berpuasa Sunat untuk kita sama-sama memastikan keputusan berpihak kepada kebenaran dan keadilan.

3 comments:

Rahsia said...

PAS Perak dah jadi PAD <=> DAP, alahai perjuangan Islam jenis apa lar nie agak nya kalau bangsa Melayu dan Islam yang rugi kat Perak nie...

romeo said...

Lantik je rakyat yang pandai jadi sultan dan MB Perak baru,yg pandai ekonomi dan pandai buat kerja.menkedarah duit rakyat kuat buat kerja malas lepas menyusah rakyat yg pi gi mampus,pi dok dlm dhutan buat undang sendiri,gi mampus najis antatuya

akulahni said...

Allahuakbar,kepada Mu terserah segalanya,tiada yang mengetahui akan Hikmat Mu dalam kes ini...Hanya Engkau yang menentukan segalanya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...