Friday, September 18, 2009

Hutang di Shah Alam bayar di Bagan Pinang

“Jika pada PRU lalu masyarakat India dikatakan 70 peratus mengundi calon PAS, selepas peristiwa ini saya percaya sokongan kaum India mungkin meningkat hingga 90 peratus.

"Orang India tahu siapa di sebalik provokasi ‘sepak kepala lembu' baru-baru ini. Hutang di Shah Alam itu akan bayar di Bagan Pinang,” kata Kumutha Raman, Ketua Wanita Kelab penyokong PAS kaum India (gambar)

Kata beliau, politik provokasi seperti itu tidak sewajarnya berlaku dalam dunia dan negara bertamadun sekarang.

“Tragedi mengarak dan menyepak kepala lembu di Shah Alam itu membuatkan kaum India sangat marah kerana menganggapnya sebagai satu penghinaan kepada agama. Saya fikir kesannya boleh mengalahkan Umno-BN pada PRK Bagan Pinang nanti. Suara Makkal Sakti akan berkumandang di sana”.

Laporan dalam akhbar Siasah terbaru

33 comments:

AdDukhon said...

SYABAS BETTE..NMPKNYA PENGUNDI DARI KAUM INDIA SUDAH FAHAM KARENAH POLITIK OLEH BN...AMAT MEMUALKAN,BNLAH YG MENCETUSKAN API PERKAUMAN SELAMA INI...INSYAALLAH SEMOGA DI BAGAN PINANG NANTI KEMENANGAN AKAN MEMIHAK KPD PARTI YG MEMPERJUANGKAN KEBAJIKAN RAKYAT...

AdDukhon said...

RAKYAT X CUKUP MAKAN,PENCAPAIAN AMAT MEMBOSANKAN...

Creedence Clearwater Revival said...

salam semua,

di sini aku nak ucapkan kpd saudara2 aku selamat hari raya, maaf zahir & batin x kira la yg PR atau BN. maaf jika selama ni ada yg tersinggung.

:)

Moose Racing said...

Selamat hari Raya to all bloggers!

deanna said...

makkal sakhti!

SuaraMuda said...

Isu arak kepala lembu sudah dijelaskan dengan baik. Ia tidak ada kaitan dengan menghina Agama Hindu, ia adalah simbolik kebodohan YB-YB di Selangor. Semua tahu akan hakikat matlamat menghalalkan cara dalam politik.

Selepas anda lihat Iklan Raya Petronas (http://www.youtube.com/watch?v=FX2sAWWq1RY) ini, Saya rasa saudari Kumutha Raman perlu keluarkan kenyataan bahawa orang India beragama hindu 100% akan undi pembangkang kerana terdapat penghinaan dalam iklan tersebut.

Perawi said...

Kerajaan Perak yg diharamkan tak mampu bayar gaji Iman & Bilal - Kata Zambry

September 25, 2009 10:22 PM


Kesian RM500.00 pun tak boleh bayar. Kemana duit itu dihalakan oleh Zambry?????

September 25, 2009 10:23 PM


Rasul Melayu Ab Khahar Ahmad didakwa, bila pula Nabi Abdulah Badawi, pengasas ajaran sesat Hadhari akan dipenjara?

September 25, 2009 10:26 PM


Raja seksi perempuan akan beraksi diBukit Jalil. Seronok dapat dosa kering pengundi UMNO/BN termasuk Ex Mufti Perlis (Tabuan)

September 25, 2009 10:29 PM

Mesra Sokmo said...

WEB Site pengsyarah UIAM:

www.zaharuddin.net

Wak Labu Farm said...

Blogger shukri said...

RAKYAT X CUKUP MAKAN,PENCAPAIAN AMAT MEMBOSANKAN...

September 18, 2009 4:09 PM


Patut le semua pasar Ramdzan semuanya lengang, pasar raya dan semua pasar2 lengang.

Ramai pule yang dah mati 'kelaparan' maklum le negara kita ni dah jadi miskin papekedane di perintah oleh BN.

masjid tinggi said...
This comment has been removed by the author.
masjid tinggi said...

IPOH, 24 Sept: PAS mempertikaikan dasar bajet kerajaan BN Perak kerana kerajaan yang ada tidak pernah menggubal sebarang bajet baru selepas Umno dan BN mempertikaikan bajet yang dibentangkan kerajaan Pakatan Rakyat sebelum ini.

Ketua Penerangan PAS Perak, Drs Khalil Idham Lim berkata, kerajaan BN Perak yang dibentuk secara kudeta tidak pernah meluluskan bajetnya sendiri.

Katanya, Bajet 2009 yang dibentang dan telah diluluskan dalam Persidangan DUN pada penghujung 2009 dengan tema "Bajet Kebajikan Untuk Rakyat "telah membuktikan bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat adalah kerajaan yang mementingkan hal ehwal kebajikan rakyat.

Ia memaparkan kesungguhan dan komitmen kerajaan negeri dalam hasrat membawa negeri Perak dan rakyatnya ke satu tahap pembangunan sosio ekonomi dan pembangunan insan yang seimbang.

Dalam merangka dan melaksanakan Bajet 2009, Kerajaan Pakatan Rakyat menjadikan adil, amanah, telus, wibawa dan berkebajikan sebagai asas dan prinsip utamanya.

�Namun begitu sejak BN merampas kuasa di Perak, manakah dasar bajet yang telah diumumkan kepada rakyat? Inilah salah guna kuasa yang merupakan gambaran sebenar bahawa BN tidak mempuanyai kuasa yang sebenar dalam menggunakan Bajet 2009 yang telah diluluskan,� kata beliau dalam satu kenyataannya.

Sidang yang bermula pada 10 Nov 2008 itu menyaksikan Perbahasan Enakmen Perbekalan sebanyak RM 643, 681,236.00 dan Usul Kumpulan Wang pembangunan 2009 sebanyak RM 175,838,000, yang akhirnya diluluskan.

�Masih segar dalam ingatan saya semasa perbahasan dibuat, ADUN BN memperlekehkan Bajet 2009 yang telah dibentang oleh MB Pakatan Rakyat. Antaranya menganggap sebagai Bajet Tin Kosong.

�Akhirnya saya beranggapan BN telah "menjilat" ludahnya sendiri dengan menggunakan Bajet tersebut tanpa ada dasar khusus, apalagi gagal memanggil satu sidang sah untuk membentang satu bajet baru kalaulah benar bajet yang dibentangkan kami adalah tin kosong.

�Malu, tidak bermaruah, tidak berprinsip itulah mungkin yang saya boleh andaikan dengan perangai pemimpin BN di Perak yang telah membelanjakan wang rakyat tanpa ada dasar khusus,� katanya.

===================================

Apa komen .........

keris panjang said...

Simpati betul aku dgn parti yg satu ni, terpaksa "gadai" agama demi "X" dari kaum penyembah berhala tu..Kesian!! Sampai agama dan bangsa diperleceh pun tidak mengapa.

Mesra Sokmo said...

1Malaysia - Taukey BABI/H1N1 - Pilehan UMNpigs

DI MAJLIS pengumuman calon Pas untuk pilihan raya kecil Bagan Pinang saat ini, Naib Presiden PKR, Azmin Ali sedang berucap. Nama calon Pas bila-bila masa akan diumumkan oleh Presiden pas, Abdul Hadi Awang. Nama Pesuruhjaya Pas Negeri Sembilan, Zulkefli Mohd Omar sudah hampir pasti akan diumumkan sebagai calon.

UBN sudah pun mengesahkan bekas MB Negeri Sembilan, Mohd Isa Samad sebagai calon mereka. Pengumuman nama Isa dilakukan oleh Timbalan Presiden Umno, Muhyiddin Yassin di Port Dickson kira-kira jam 5:40 petang tadi dalam satu majlis khas sempena sambutan hari raya Aidifitri yang dihadiri kira-kira 3,000 orang. Turut sama dihadir memberi semangat ialah Perdana Menteri, Najib Razak, & Rosmah Mansor dan beberapa pemimpin kanan Umno dan BN.

Pengumuman Mohd Isa sudah dijangka awal-awal lagi. Walaupun pengumuman itu tidak mengejutkan tetapi ia menyebabkan sebilangan orang mengeluh dengan pemilihan Isa itu. Mereka yang bersetuju dengan pandangan bekas Presiden Umno, Mahathir Mohamad tentu teruja dengan pemilihan Isa. Bagi mereka Umno Negeri Sembilan sungguh berani kerana meletakkan Isa sebagai calon.

Dari sudut lain pemilihan Isa itu menjelaskan Umno sudah tidak mempedulikan lagi pandangan Dr Mahathir. Apakah ketidakpedulian Umno itu bakal memberi risiko kepadanya? Sekiranya pandangan Mahathir itu benar bahawa dengan mencalonkan Isa ia menjejaskan Umno, nampaknya Umno tidak mempedulikan nasihat bekas presiden mereka itu.

Pemilihan Mohd Isa yang pernah digantung kerana penglibatan dalam rasuah politik itu menurut Muhyiddin adalah atas kehendak akar umbi Umno bahagian Teluk Kemang. Umno bahagian berkenaan terus mahukan Isa walaupun bekas MB itu seelokknya bersara dalam politik dan sepatutnya bersedia menyokong calon lain.

Kelebihan Mohd Isa beliau mendapat sokongan akar umbi yang turut mendesak Umno bahagian Telok Kemang agar mempertahankan Isa.

Situasi itulah menyebabkan Umno serba salah dan tidak ada pilihan lain melainkan mencalonkan Isa kandatipun Isa bermasalah.

Apa yang jelasnya pencalonan itu menunjukkan pengaruh peribadi Isa masih kuat di Negeri Sembilan khasnya di Teluk Kemanng.

Dari sudut lain pencalonan Isa dilihat sebagai satu perjudian besar oleh Umno. Umno seakan memberi ruang kepada pembangkang untuk menjadikan masalah peribadi Isa sebagai modal kempen Pas. Sudah pasti penggantungan Isa sebagai ahli selama tiga tahun akan menjadi bahan kempen utama. Pembangkang akan menjaja kepada pengundi yang calon UBN tidak mempunyai intergriti dan seorang yang korup.

Dengan pemilihan Isa itu ertinya Umno lebih mementingkan kepada kemenangan dan maruah daripada mengutamakan intergriti parti berkenaan. Umno cukup yakin hanya Isa yang mampu membawa kemenangan kepada parti itu. Dan kerana demi kemenangan Umno yang dikenali sebagai sebuah parti yang tidak mengutamakan soal syaksiah, soal ketelusan dan kebersihan pemimpin rela mengambil sesiapa saja menjadi calon mereka termasuk banduan politik wang asalnya ia bakal memberi kemenangan

Mesra Sokmo said...

Isa Samad adalah antara pemimpin UMNO yang telah menjual tepi laut (pantai) dengan geran kekal dan telah menjahanamkan satu Port Dickson.

”Tuan-tuan boleh nampak keliling Port Dickson hingga Pasir Panjang, semua tepi laut (pantai) dia telah jual, sekiranya dia bertanding, dan menang, yang tinggal sekarang di Tanjung Agas pun dia akan jual,”jelasnya.

Sehubungan itu, Ahli Majlis Pemimpin Tertinggi (AMPT) Parti Keadilan Rakyat (PKR) Badrul Hisham Saharin berkata hanya di Port Dickson sahaja pantai yang telah ada geran.

Katanya, kerajaan UMNO yang ada telah meluluskan pemberian pantai ini kepada seorang bekas Exco negeri Sembilan, yang duduk dan meluluskan pemberian tanah itu dalam mesyuarat berkenaan

Mesra Sokmo said...

Bagan Pinang satukan Mahathir dan Khairy - Tengok muka calon terkenang muka BABI/JE Bukit Pelandok.

Dan hari ini juga, timbalan beliau, Tan Sri Muhyidin Yassin, mengumumkan Isa sebagai calon Umno Bagan Pinang. Walaupun mendapat tentangan dan bantahan secara terbuka dari bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir, ia tidak dihiraukan oleh Najib.

Pelbagai andaian dibuat kenapa Umno pimpinan Najib sanggup meletakkan Isa sebagai calon walaupun mendapat bantahan demi bantahan.

Isa JE adalah taruhan utama untuk kemenangan ini. Setelah dijatuhkan hukuman oleh Lembaga Disiplin Umno kerana membeli undi dan merasuah perwakilan Umno.

Pemilihan ini bermakna Najib menolak pandangan, memilih Isa JE membolehkan Umno menang di Bagan Pinang tetapi akan mengalahkan Umno di seluruh negara.

Namun, bagi pihak yang nakal, punca utama kenapa Isa JE dipilih sebagai calon adalah kerana peristiwa lama, najis babi berselerak di pantai Port Dickson itu. Rujuk berita TV3

Najib sanggup melawan Tun Dr Mahathir, orang yang memberikan tekanan kepada Tun Abdullah Badawi agar meletakkan jawatan dan melantik Najib sebagai PM.

Najib juga sanggup berbeza pendapat dengan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaludin, yang secara sindiran menolak Isa sebagai calon.

Dan mungkin ini adalah pertama kali, Mahathir mempunyai pendapat yang sama dengan anggota Parlimen Rembau itu iaitu menolak Isa sebagai calon, selepas sekian lama mereka berbeza pendapat.

Sekurang-kurangnya, pilihan raya kecil Bagan Pinang menyatukan Mahathir dan Khairy, selepas sekian lama Mahathir memukul menantu Tun Abdullah itu

jamal said...

http://buaya-merah.blogspot.com/2009/07/pendedahan-terperinci-rasuah-dap-di.html

http://buaya-merah.blogspot.com/2009/07/apa-hukumnya-berdemonstrasi.html

http://buaya-merah.blogspot.com/2009/07/amalan-bercanggah-syariat-yang-di.html

http://buaya-merah.blogspot.com/2009/07/pandangan-bekas-mufti-perlis-terhadap.html

http://buaya-merah.blogspot.com/2009/08/rumah-mewah-pemimpin-pakatan-rakyat.html

http://buaya-merah.blogspot.com/2009/08/politik-bukti-rodziah-ismail-adun-batu.html

jamal said...

XsokongPR said...

klik kat sini....
http://siasahdaily.blogspot.com/2008/09/pkr-yakin-malaysia-bertukar-kerajaan-16.html

jom gelak ramai2.....
hua..hua...hua...

Perawi said...

jamaljlj ...macam nama jamaluddin jarjis je....no.1pemabuk negara & kaki betina.....jom gelak ramai2....hua..hua...hua

Rafaal said...

Omno/bn tetap menang di bangan Pinang kerana undi pos dia yang pangkah. Tak tau ke kamu semua undi pos ni 1 orang jer yang pangkah!!! Ha...ha...ha..... kena tipu rakyat Bagan Pinang, ha...ha...ha....

adam said...

Anuar Al JUburi Penipu & pembelot kpd Raja, Bangsa,Agama & negara.

MALAYSIA bukan hanya melayu punya saja..
tapi cina punya.. india punya.!!
kita semua sama rata.. semua untuk rakyat!! negara rakyat!!

Pala hotak hg Anwar juburi!!!
cakap mcm org gila kuasa.

Malaysia nih.. semua melayu itu agama islam bodo.
takkan nk sama dgn org kafir kot?

Masih ingat 16 SEP???
Klu MP BN lompat PR dikatakan bagus sudah sedar. tp bila MP PR lompar BN. Al-juburi kata ini tiada maruah,kena beli dan sebagainya.

Dia(anuar)nak beli MP BN dia ada maruah?

adam said...

Undi pos: Apa nak takut ?

Timbalan Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad.hairan kenapa pembangkang takut sangat pada undi pos anggota tentera masa pilihanraya kecil kawasan Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang pada 11 Oktober ini.

"Negara kita sebuah negara demokrasi, bermakna anggota tentera bebas untuk mengundi. Sebab itu ada juga di kalangan mereka ini mengundi parti pembangkang. Jadi, apa pasal dia nak takut,katanya.


Beliau bertanya "adakah bila dia (tentera) mengundi parti pemerintah tak bagus, tapi kalau mengundi dia (pembangkang) bagus dan ini (baru) dikatakan satu pilihan raya yang adil?"

Dr Latif menyatakan demikian kepada wartawan selepas satu majlis di Seremban Jumaat ketika diminta mengulas desakan Pemuda Pas agar parti itu dibenarkan berkempen di kem-kem tentera di kawasan Bagan Pinang.

Beliau menegaskan parti politik tidak dibenarkan berkempen dalam kem tentera kerana bentuk tugas anggota tentera bersifat keselamatan di tahap yang tinggi.

"Rosak negara ini kalau askar ini diberi kebenaran untuk berparti politik. Kalau dia nak berpolitik lepas bersara, itu lainlah," katanya.

Terdapat hampir 5,000 pengundi pos anggota tentera di kawasan yang mempunyai kira-kira 14,192 pengundi berdaftar itu.

Mereka adalah dari Pusasda Kem Si Rusa (1,903 undi), 2 KAD Kem Sunggala (1,130 undi), IJED Kem Kg Sawah (847 undi), IPDA Port Dickson (407 undi), 1 Kompeni KPD Kem Si Rusa (265 undi), 1 WKSP Bgd Kem Sg Sawah (165 undi), Sekolah Pertukangan Perintis (105 undi) dan ILMI Port Dickson (103 undi). -18/9/2009

andy said...

Masih Kau Ingat??

Dalam kempen pilihanraya tahun 1964-1998. PAS telah mengeluarkan fatwa bahawa orang-orang UMNO telah menjadi kafir oleh sebab berkongsi kuasa memerintah Negara dengan parti bukan Islam (MCA, MIC dan lain-lain parti komponen BN).

PAS menggunakan ayat 28 surah Ali Imran sebagai hujah mereka. Ayat 28 Surah Ali Imran membawa maksud seperti berikut, ” Janganlah orang-orang beriman mengambil orang-orang kafir menjadi pemimpin atau teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman...”

Namun apabila PAS mempunyai kepentingan dan ingin bergabung dengan Kerajaan Perikatan pada tahun 1973 Dewan Ulamak PAS Pusat menyatakan,”Mengenai kerajaan campuran adalah harus dan ditarjih oleh kongres”.

Haji Hadi pula dalam buku Amanat Haji Hadi pada mukasurat 8 menyatakan,”…diharuskan bertahaluf yakni bekerjasama dengan bukan Islam yang bersikap baik”. Tujuan Haji Hadi mengeluarkan amanat ini adalah untuk membolehkan kerjasama PAS dengan ADIL, PRM dan DAP untuk membentuk Barisan Alternatif.

KINI APA YANG KAU BUAT?

Kini PAS lebih menyanjung dan menghormati DAP yang rata-ratanya bukan Islam dan menolak serta mencerca pemimpin-pemimpin UMNO yang semuanya beragama Islam dan mengucapkan dua kalimah syahadah.

Mereka bertakbir apabila pemimpin – pemimpin DAP dan PKR yang bukan Islam membaca ayat-ayat Al Quran yang suci. Mereka menjawab penuh salam yang diucapkan oleh pemimpin-pemimpin bukan Islam DAP dan PKR. Adakah pemimpin – pemimpin bukan Islam DAP dan PKR ikhlas membaca ayat-ayat Al Quran tersebut?. Adakah mereka membaca ayat-ayat Al Quran tersebut kerana mereka menyakini kebenaran agama Islam?. Sekiranya mereka ikhlas dan menyakini agama Islam sudah semestinya mereka sudah memeluk agama Islam tetapi sehingga kini mereka masih menentang pembentukan Negara Islam sepertimana cadangan PAS. Tujuan mereka memetik ayat-ayat Al Quran hanyalah untuk meraih sokongan penyokong-penyokong PAS dan penyokong-penyokong melayu PKR semata-mata.

Kenapa kepimpinan PAS tidak menegur perbuatan segelintir pemimpin bukan Islam DAP dan PKR daripada terus mempermainkan ayat-ayat Al Quran?. Adakah kerana kuasa kepimpinan PAS sanggup menghalalkan segala-galanya?.

Wajarkah Nik Aziz mengizinkan pemimpin-pemimpin bukan Islam DAP dan PKR menghina Islam atas alasan mereka tidak memahami Islam?. Adakah alasan tidak memahami Islam itu membolehkan Islam dipersendakan?. Kenapa lakaran kartun Rasulullah SAW oleh seorang pelukis barat pada satu masa dahulu menjadi kemarahan umat Islam seluruh dunia, walhal yang melukis itu bukannya seorang Islam dan beliau sendiri tidak tahu berkenaan Islam?. Wajarkah tidak tahu berkenaan Islam boleh dijadikan alasan untuk mempersendakan Islam?.

APA SUDAH JADI DENGAN PERJUANGAN ISLAM PAS SEKARANG?

Baru-baru ini Nik Aziz Nik Mat telah mencadangkan agar PAS membuka keahlian kepada bukan Islam. Adakah selepas ini Muthusamy atau Ah Chong boleh menjadi Presiden PAS?. Adakah PAS ingin membawa Islam liberal dan sekular?. Adakah PAS sudah hilang halatuju perjuangan Islam mereka semata-mata kerana ingin berkuasa?. Apabila PAS membuka keahlian kepada bukan Islam bermakna PAS tidak lagi memperjuangkan Islam.

Kenapa PAS sanggup berkompromi dan bekerjasama dengan pemimpin-pemimpin bukan Islam demi untuk menghancurkan kepimpinan melayu Islam di Malaysia sekarang ini? Tidakkah PAS terfikir bahawa di dalam Pakatan Rakyat sekarang ini didominasi oleh bukan Islam daripada DAP dan PKR?.

Kemana halatuju melayu Islam di Malaysia sekiranya PAS berterusan memusuhi kepimpinan melayu Islam sedia ada?. Tepuk dada tanya selera, ada akal fikir. Jangan biarkan “kuasa” membutakan hati dan mata kita.

SEMOGA ALLAH SELAMATKAN MALAYSIA DARI ORG@ YG GILA KUASA.

Perawi said...

adyseptember said...

Aku nak tanya siapa yg bleh tentukan dosa & pahala itu semua? KALAU DAH NYATA MAKAN HASIL BABI TU HARAM DAN BERDOSA MASUK NERAKA..LU FIKIRLAH SENDIRI

Semuanya Allah s.w.t yg tentukan.
bukan kata2 putar belit penipu Ulama PAS..ULAMA HADHARI, MENGHALALKAN HASIL BERZINA DHARURAT KONON...KALAU TAK MELACUR BOLEH MANPUS BARANGKALI AGAKNYA

Jgn hanya salahkan kerajaan. jika anak ko buat maksiat/jahat.Nak salah sapa? MEDIA KERAJAAN BN, TV & SURAT KHABAR....SEMUA ANJUR NYANYI & BERPELUK DALAM DRAMA YG BUKAN MAHRAM...SETIAP KULIT YG BERSENTUH ADALAH DIBAKAR DINERAKA NANTI...PENGUNDI BN DAPAT DOSA SAMA

jgn hanya tuduh org saja...
Jika Islam bersatu tiada sapa dpt kalahkan...52 TAHUN DAH MERINTAH, AJARAN HADHARI BERNABIKAN POK LOH.
DAN ADA RASUL KHAHAR PULA UTK MELAYU UMNPIGS, EX-BEKAS STAFF ZOO

Menghayati Al-Quran...hanya dengan kembali kpd Al-Quran & As-sunnah shj dapat menyatupadukan umat islam diseluruh donia...KALAU DOH UMNO BUAT NEGARA ISLAM, TERNAK BABI DAPAT SUBSIDI RM75 JUTA UTK 200 JUTA EKOR BABI. RASUAH. BERZINA. MABUK ARAK, TAK PAYAH HUKUM SEBAT SEBAB ORG UMNO RAMAI KAKI MABUK...JUDI DLL

SABDA NABI MUHAMMAD SAW " PEMIMUN, PENGHIDANG, PEMBAWA, PENJUAL, PENGILANG...ARAK, AKAN MENDAPAT DOSA YG SAMA"

AKU TAMBAH SIKIT, PENGUNDI BN KERANA MEMANGKAH BN KERANA ME LULUSKAN LESEN ARAK, PUN DAPAT DOSA SAMA...

LESEN JUDI - ENE (4 NO EKOR) TOTO
MU FIKIRLAH SENDIRI, APA YG UMNO LULUSKAN SERTA BERLAWANAN HUKUM ALLAH SWT

keris panjang said...

Skg nmpknya tak timbul lak pasal pengundi hantu sbb dia org dh jadi lebih dari hantu raya dan pelesit.

Unknown said...

Pengundi hantu yg penipu .... itu kerja BN utk menangkan dia. IC pun dicetakkan palsu, dgn kerjasama Jab Pedaftaran Negara

masjid tinggi said...

Malap jika pembangkang tadbir M'sia
Okt 5, 09 6:08pm
Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata keadaan negara akan menjadi malap dan buruk sekiranya pentadbiran
kerajaan berpindah daripada BN kepada pembangkang kerana kebanyakan pemimpin pembangkang sanggup menukar pendirian semata-mata untuk mendapat populariti dan sokongan rakyat.

Katanya ada juga dalam kalangan mereka sanggup menghalalkan sesuatu yang dulunya mereka anggap haram semata-mata untuk memuaskan hati musuh yang kini menjadi rakan dalam pakatan pembangkang.

"Dulu PAS kata kerjasama dengan bukan Islam akan jadi kafir, sekarang bukan sahaja mereka bekerjasama dengan bukan Islam, tapi dia kata ternak babi pun tak apa, tapi orang Islam tak boleh makan babi.

"Dia (PAS) ambil tafsiran dalam Al-Quran kata (orang Islam) tak boleh makan babi, dia tak kata tak boleh ternak (babi).

"Kalau dah ambil tafsiran macam tu, maknanya kita boleh ternak, kita boleh jual babi, kita boleh masak babi, tapi jangan makan, pasal nak setuju jugak dengan orang ini, kita sanggup tukar pendirian kita sama sekali," katanya kepada pemberita di Dungun hari ini.

Beliau sebelum itu menyampaikan wacana bertajuk "Dari Minda Tun, Ketuanan Melayu" di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Terengganu di Dungun hari ini. Turut hadir Naib Canselor UiTM, Tan Sri Prof Dr Ibrahim Abu Shah.

Dr Mahathir berkata Malaysia tidak mampu mempunyai pemimpin yang tidak berpendirian dan hanya mencari populariti diri.

"Kalau orang macam ini jadi pemimpin, susahlah," katanya.

Mengulas masa depan politik Umno selepas ini, beliau berkata parti itu masih relevan namun pemimpin dan anggota termasuk dari akar umbinya perlu bijak dan berani dalam bertindak.

"Kalau pemimpin buat sesuatu yang tak baik, mereka perlu suarakan... Saya sangat menyambut baik pelantikan Senator Datuk Seri Idris Jala sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

"Sepatutnya ada lebih ramai dilantik dari luar parti berbanding dari dalam parti untuk pegang jawatan," katanya.

Berhubung kemelut yang kini melanda Umno Terengganu, beliau berkata pimpinan tertinggi parti perlu menyelesaikan rasa tidak puas hati yang ditimbulkan pihak-pihak terlibat bagi mengelak wujudnya puak-puak berbeza dalam Umno di negeri itu.

===================================

Pada pengamatan saya, sebenarnya Dr. Mahathir takut pakatan pembangkang memerintah negara kerana pembangkang memerintah jauh lebih telus, baik dan bersih berbanding dengan UMNO / BN.

Tiada POLITIK WANG langsung dalam pakatan pembangkang.

Itulah yang ditakuti oleh kerajaan sekarang yang memerintah Pusat kerana mungkin banyak perkara yang akan bocor kepada rakyat.

ughekdawai said...

salam........

Eloklah tu kalau semua dah sedar..kempen 1Malaysia tu untuk dalam kopok dio yo..poluto semua tu!Kalau nak tipu,tipulah orng UMNO dan BN je..jangan nak libatkan 1Malaysia..hampeh!
Kito cakap yang boto..tak ado mongak2 do..semua ada fakta..
Apo jadi dengan peneroka2 felda Sg Kemahal,Pahang?Ditipu olih pengurus dan pegawai felda dengan membuat tuntutan palsu terhadap bekalan baja subsidi.Mereka jual baja2 tu dipasaran gelap,bila diaudit mereka buat tuntutan palsu dari akaun tiap2 peneroka antara RM1k hingga RM25k seorang,yang kononnya baja dijual kepada mereka.Mereka buat repot diBalai Polis Mancis Pahang.Pegawai penyiasatnya dari Bentong.Mereka tak berani mengambil tindakan kerana melibatkan agensi kerajaan.Kalau pengurus dan pegawai2 tu membunuh atau merogol anak2 peneroka pun polis tak berani ambil tindakan?Itu yang dilaung2kan 'rakyat didahulukan?'.Macam tu gak dengan SPRM Temerloh.Tak bertindak pun...
Hah..dail 103,talipon Balai Mancis,Bentong atau SPRM Temerloh kalau nak sahih.
Jadi, pengundi2 Port Dickson dan Bagan Pinang tak payahlah nak pikir banyak untuk tolak BN.Dulu lalat molampoh pasal bolo babi.Nak bolo babi balik ko?

ughekdawai said...

Salam...
Apo lagi yang pengundi Bagan Pinang dan Port Dickson nak tau.Jangan ghalit dek kempen menteri2 BN..pomongak semua tu.
IKS ada pengundi Bagan Pinang dapek?Tentera pun sama.Jangan takut undi PAS.Negara ni demokrasi berperlembagaan.Kau orang undi UMNO gaji kau macam tu yo..Undi PAS pun samo yo..tak ado tindakan disiplin yang bolih diambil kalau kau orang mengundi selain BN.Selamo ni ado kebajikan kau orang diambil tahu?Ada mereka bagi peruntukan dari Industri Asas Tani pada para isteri kau orang?Sekurang2nya untuk memperkasakan ekonomi tentera yang rata2 isteri yang tidak bekerja.Ada?Hah..kau pogi Johor tengok pak montori kau tu bolo kambing.Bukan 5-6 roban..ladang!
Kalau tak dek nak pilihan rayo ni..jangan ucaplah montori tu nak bokemah nak borayo dengan kau orang...
Jadi kepada pengundi pos Selamat Mengundi.Jauhilah diri dari solemo babi!

ughekdawai said...

Salam Sejahtera Bagan Pinang..

Amek iktibar dari Rombau.Dalam PU13ese memang kempen kuek untuk PAS lawan KJ.Lopeh PU ari tu tengoklah sendiri.Ado apo2 perkembangan dari Rombau?Sompolah seko tu ngabihan duit kerajaan yo..montodarah ganja,montodarah syabu bukan main kuek!Orang UMNO sendiri tak suko,yang dia orang pergi undi sompolah ni konapo...?Tengoklah sendiri,ado jawatan?Dah tak ado kojo,jalan Bukit Putus yang dah berpuluh tahun bengkok nak diluruskannyo.Semuo ngabihkan duit kerajaan.Duit rakyat.
Aziz Putra UMNO hari tu patutnya dihobin kuek sikit.Ponipu godang!Jangan tumbuk,patut eh dipolupoh bonak eh tu dengan bolantan.Pogilah tanyo orang2 PJ atau Polis PJ(Petaling Jaya).Sapo sobona eh Aziz ni.Ponyangak mcm ni nak dilantik jadi khalifah?Dalam PU13 ese pogi Baling kempen supaya jangan undi siamang seko ni.Nasib baik PAS monang..
Apo lagi Bagan Pinang nak tau?

ughekdawai said...

Salam sejahtera Bagan Pinang...

Najib kata kaki tangan awam tidak diabaikan..pomongak lagi...
Pogi chek kek Balai Dang Wangi.Ado tak kes anggota polis difitnah oleh Bakri Zinin?Kes tu sampai sekarang tak solosai..pogilah chek kek Mehkamah Tinggi Civil Jalan Duta.Memang botolah kato YB Mat Sabu..sistem kehakiman macam monsiang dalam sawah.Makin kito masuk makin luko.Anggota polis yang dianiaya olih Bakri tu budak Pilah.Bukan sokadar pogang tombak!Budak tu elit Polis.Dah kursus UTK.Ponah kojo D9 Shah Alam,Narkotik Bukit Aman.Dah terlibat macam2 kes termasuk colek,samun dahah dan tembak monembak jangan citolah...Surat kopujian molampuh.Apo dapek?Pasal borani molawan dianiayo macam2.Patutlah dio lawan pun..orang lain buek surat layang yang pogi dituduh dio tu apasal...?Kalau ese pun ese torajangkan Bakri Zinin tu!Tindakan tatatretib digunakan sebagai platform untuk menghentam budak tu.Disuruh buek kojo membena tembok dan pagar IPKKL dalam bulan puasa dalam budak tu berpuasa dari jam 7am hingga 6pm tiap2 hari termasuk sabtu ahad.Pulak tu bekojo dgn buruh Indon dibayar gaji oleh kontraktor mengikut hari selama lobih sobulan.Dalam maso yang samo gaji diterima dari PDRM mcm biaso sedangkan kojo polis langsung tak buek.Apo jadi kalau Polis atau askar tak hadir kojo lobih 21 hari?Memang patut budak tu lawan.Bayangkan kojo kontrak pun dio buleh buek?Memang kopalo komando budak tu.Lopeh tu dah tak ado jalan lain,ditahan kojo budak tu tanpa sebab.Budak tu buek repot.Ado 3 atau 4 repot Polis terhadap Pegawai atasan.Tak ado tindakan pun...Ini yang Najib cakap membela nasib kaki tangan awam?Plezzzzzz la Najib...jangan temberang!!!!Aduan dah pun dibuat diBiro Pengaduan Awam,SUHAKAM dan macam2..tapi habok pun tarrrrak!!!
Lopeh ni cito psl Mahkamah lak..

ughekdawai said...

Salam sejahtera Bagan Pinang..

Cito pasal Mahkamah.Anggota polis yang dianiaya oleh Bakri Zinin dan ACP Aishah Muhammad dah banyak lawyer diamek.Tapi semua tak boleh pakai.Mungkin diugut atau dirasuah.Ini yang Najib kata nasib rakyat terbela?Itu anggota Polis lagi!Kira bolih tabik springlah kat budak tu.Dia lawan 4 pendakwaraya kanan persekutuan.Kalau kes jalan memang monang budak tu!Tak malu Pendakwaraya kalau kalah dengan anggota Polis dalam Mahkamah?Tapi Mahkamah semua 'under control'.Dah 5 tahun kes tu difailkan.Bila tarikh bicara Pendakwaraya minta tangguh dengan alasan failnya tak lengkap.Payah bona ko?Ko...leko main tolo kek putra Jaya tu?5 tahun tak kan tak siap2!Kes tu baru je 2 bulan lepas.Peguam suruh budak tu pergi kebandar semasa diMahkamah.Semasa ketiadaan budak tu,Mahkamah terus bersidang dan hakim Dato'KS Nathan tolak kes tu.Ada akai ka?Tolak kes tanpa kehadiran plaintif?Kes ni macam 'ada wayang la..'.Peguam mintak lagi RM2k untuk failkan notis rayuan.Sepatutnya difailkan dalam tempoh sebulan dari tarikh bicara.Tapi selepas 2 bulan bila disemak diMahkamah Rayuan,notis belum lagi difailkan.Akhirnya sok kes burn mcm tu je...Terbela tak nasib anggota Polis?
So,anggota Polis yang mengundi pos diBagan Pinang renung2kan lah..ini bukan cerita dongeng macam yang dibuat oleh pemimpin UMNO.Ini kesah benar.Tel la Mahkamah Tinggi Civil Jalan Duta untuk kesahihan 0362094000 tanyalah kes anggota Polis saman PDRM dan Kerajaan Malaysia rata2 staff Mahkamah tau.
Nak cito apo lagi ek?

keris panjang said...

Hutang di Shah Alam, dh dibayar diBagan Pinang - Syabas!! Nnt jgn kata pengundi hantu lak ye! Opps, lupa, skg ni "pengundi pos", pastu nnt tak tahu "pengundi" apa lak!!
Mmg dasar putar belit, macam depa lilit "turban" jugak.

keris panjang said...

"Pada pengamatan saya, sebenarnya Dr. Mahathir takut pakatan pembangkang memerintah negara kerana pembangkang memerintah jauh lebih telus, baik dan bersih berbanding dengan UMNO / BN.

Tiada POLITIK WANG langsung dalam pakatan pembangkang.

Itulah yang ditakuti oleh kerajaan sekarang yang memerintah Pusat kerana mungkin banyak perkara yang akan bocor kepada rakyat."

=================================

Tuan Mesjid Tinggi,

Wa mau cakap satu saja sama lu, bynyinya mcm ni,

" lu tak tau apa lu cakap, syok sendiri. Ckp macam pundek pendek "

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...