Monday, April 21, 2008

MB Pahang tidak perlukan liputan Utusan selepas ini

KUANTAN, 21 April: Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakub berkata, beliau tidak memerlukan sabarang liputan dari akhbar Utusan selepas ini.

Adnan berkata demikian dalam satu kenyataan bertulis beliau pada hari Sabtu lepas berikutan laporan Utusan Malaysia pada 19 April lepas bertajuk "Jawatan Exco gugur - MB'.

Penjelasan MB Pahang

1. Saya ingin membuat penjelasan mengenai tajuk berita dalam Utusan Malaysia 19 April 2008, hari Sabtu, muka surat tiga bertajuk Jawatan Exco Gugur - MB.

2. Tajuk berita dan isi berita dalam perenggan enam yang melaporkan "dan sebagai Menteri Besar, beliau (yakni Adnan) mempunyai hak mutlak melantik sesiapa sahaja" adalah salah, mengelirukan dan boleh melaga-lagakan Menteri Besar dengan Perdana Menteri dan di antara Menteri Besar dengan Sultan Pahang.

3. Berdasarkan kepada rakaman percakapan yang direkodkan oleh Setiausaha Akhbar Menteri Besar dan ramai pemberita lain, saya tidak pernah menggunakan perkataan 'hak mutlak saya' dan tidak pernah mengatakan 'Datuk Maznah Mazlan digugurkan sebagai Exco'.

4. Hak mutlak atau prerogatif diberikan kepada Perdana Menteri dalam pemilihan anggota kabinetnya dengan menyembah nasihat kepada Yang di-Pertuan Agong.

5. Sultan Pahang mempunyai hak mutlak melantik Menteri Besar sebagaimana yang termaktub dalam Undang-Undang Tubuh Negeri Pahang.

6. Mengenai pengisian jawatan yang dikosongkan oleh Maznah saya menyatakan, "Itu kita tunggu saya menyembah nasihat, menyembah maklum, mengadakan perbincangan dengan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang dan juga Kebawah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja Pahang, Tengku Mahkota Pahang."

7. Saya ada menyatakan juga "kedudukan Maznah dengan sendirinya di Majlis Mesyuarat Kerajaan akan dikosongkan." Saya tidak pernah menyatakan Maznah akan digugurkan sebagai Exco sebagaimana yang dilaporkan.

8. Berita yang telah tersiar menggambarkan saya sebagai Menteri Besar tidak memahami kuasa dan prerogatif yang ada pada Perdana Menteri dan kuasa dan prerogatif yang ada pada Sultan Pahang, sedangkan pada hakikatnya saya amat memahami.

9. Saya ucapkan terima kasih kerana menyiarkan kenyataan saya ini yang sepatutnya tidak perlu berlaku jika Utusan lebih berhati-hati, beretika dan profesional dalam laporannya.

10. Saya tidak memerlukan sebarang liputan lagi oleh Utusan selepas ini.

ADNAN YAAKOB
MENTERI BESAR PAHANG
Bertarikh: 19 April 2008
Sabtu, 11.29 malam

2 comments:

JiNBaRa said...

Tahniah YAB Dato' Seri Adnan Yakob kerana tidak memerlukan liputan media kerajaan yang banyak menerbitkan cerita berbentuk propaganda untuk sajian rakyat. Gunakanlah media Pakatan Rakyat yang lebih telus dan tepat. Terima kasih.

Ismadi said...

ALLAH MAHA KAYA. JADI KENA TERIMALAH SAJA TENTANG KEHEBATAN ALLAH TAALA.. MASIH INGATLAH LAGIKAH ANDA ADNAN TENTANG UNSUR LUCAH DAN FITNAH YANG ANDA TUNJUKKAN DAN LAKUKAN DI PILIHARAYA KECIL DI NEGERI ANDA SUATU KETIKA DULU, SUDAH SAMPAI MASANYA ANDA MENERIMA HUKUMAN DARI ALLAH ATAS PERBUATAN ANDA DAHULU.. SELAMAT MENERIMA UJIAN DAN BERTAUBATLAH CEPAT-DEPAT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...