Wednesday, November 12, 2008

Sikap PAS terhadap perpaduan

PAS mengikuti perkembangan mutakhir dalam isu dan persoalan yang membabitkan kepentingan Perpaduan Nasional.

Perkembangan terkini menggambarkan ketidakpuasan hati kaum lain melalui kenyataan-kenyataan dan tindakan-tindakan parti-pari politik samada dari komponen BN ataupun dari Pakatan Rakyat.

Isu kenyataan tentang pertikaian fakta sejarah, tuntutan kuaota 30% pemilikan korporat untuk bumiputera dan perlantikan Pengurus Besar PKNS bukan dari orang Melayu.

Begitu juga sebaliknya kenyataan yang menyinggung masyarakat bukan Melyu telah menimbulkan berbagai perspektif yang boleh menggugat perpaduan sekaligus kestabilan politik negara.

PAS menyeru supaya semua pihak mengawal emosi masing-masing dan melihat perspektif yang lebih besar dari kepentingan politik perkauman. Sepatutnya konsensus terhadap Kontrak Sosial, Perlembagaan Persekutuan dan Rukun Negara menjadi penghayatan yang perlu ditajdidkan maknanya untuk kepentingan semua rakyat Malaysia.

Oleh itu Lujnah Perpaduan Nasional ingin mencadangkan kepada semua pihak langkah berikut;

1. Kita harus mengecam diri kita sebagai rakyat Malaysia yang berdaulat dan mempunyai susurgalur budaya dan sejarahnya yang tersendiri. Pengecaman kepada kaum dan identiti budaya masing-masing hanya akan meningkatkan lagi ketaksuban dan sentiment perkauman.

2. Hindari syak wasangka dan mentaliti ethno-centric yang sentiasa mengundang konflik sosial samada secara sembunyi atau nampak yang melihat kaum lain dengan kacamata kebencian dan permusuhan.

3. Hayati kontrak sosial sebagai satu toleransi yang asasnya meletakkan Raja Melayu, Agama Islam dan orang Melayu sebagai asas kepada terbentuknya Persekutuan Tanah Melayu dan kemudian Persekutuan Malaysia. Dengan pemahaman ini masing-masing akan lebih peka dalam menyampaikan apa sahaja pandangannya yang membina untuk negara.

4. Perlembagaan Persekutuan adalah semangat yang memandu apa sahaja transformasi politik hari ini supaya tidak tersasar niat dan semangat patriotik kita sebagai warganegara yang bertangungjawab kepada negaranya.

5. Pembentukan negara kita mestilah dengan acuan kita, pandangan dan pendapat dari luar tidak boleh diciplak secara totok tanpa kesesuaian dengan proses yang unik yang dilalui oleh negara kita.

6. Penghormatan kepada Islam sebagai agama resmi persekutuan negara hari ini seharusnya menjadi nilai paling supreme kepada seluruh warganegara Malaysia dengan tidak menyekat kebebasan menganut agama lain.

Lujnah Perpaduan Nasional yakin dengan langkah ini, keruncingan dari masalah perkauman hari ini dapat diselamatkan apatah lagi selama ini negara kita diperintah dengan hegemoni BN yang menyalahgunakan kerangka dan asas negara untuk tujuan kepentingan sempit politik perkauman yang mereka amalkan.

Sekian

Dr Mujahid Yusof Rawa
Pengerusi Lujnah Perpaduan Nasional PAS
Ahli Parlimen Malaysia.
5/11/08

4 comments:

AJK-UMNO said...

Blogger AJK-UMNO said...

ZALI... ZALI..

KENAPA LA TOLOL SANGAT PEMIKIRAN KAMU NIE.. KENAPA OTAK DAN PEMIKIRAN KAMU MASIH DI ZAMAN TOK NENEK KAMU DULU ZALI!!

KALAU DULU BOLEH LA GUNA UNDANG2 RIMBA ZAMAN TOK KAMU DULU ZAMAN KOMUNIS.. MEMANG LA DICOTAR KEPALA TOKI KAMU.. KAMU RASE NORMAL.. DIRODOK COTAR DALAM LUBANG JUBO NENEK KAMU KAMU MASIH BOLEH KATA NORMAL!! TAPI NIE SEKARANG DI ZAMAN PERADAPAN..

TAKAN KAMU MENGHARAPKAN UNDANG KOMUNIS NIE UNTUK ANAK2 DAN KETURUNAN KAMU?? UNDANG2 RIMBA..NIE WEH!! "DI AKHIRAT PUN ADA MAKHAMAH MENGHITUNG DAN MENBICARAKAN KAMU"
NIE KAT MALAYSIA TERLEBIH ADVANCE~~ BELUM DIBICARA DAH DIHUKUM BERSALAH TANPA PERLU DIBICARAKAN..ASAL BERCANGAH NGAN PENDAPAT KERAJAAN TERUS HUMBAN JER DALAM "ISA" KENAPA BACUL SANGAT ORG BN NIE MAKHAMAH BERSEPAH KENAPA TAK DIGUNAKAN??

SLOGAN "BN" NEGARA KITER NEGARA DEMOKRASI.. RAKYAT BERHAK BERSUARA.. CEH PODOH LA..
PENUH NGAN DOUBLE STANDARD~~
BOLEH BERSUARA APANYER MCM NIE..

ZALI.. ZALI... ANAK SAPA LA BAHLUL SANGAT NIE.. AGAK NYER TOK NENEK MAK AYAH KAMU NIE GOLONGAN BAHALUL AGAK NYER..

TAKAN NAK TUNGGU MAK KAMU DIJOLOK NGAN COTAR DALM B_RIT BARU KAMU NAK BUKA MATA...

TENGOK KATA ORANG BINGAI~~
ZALI SAID..
(awak nak suruh polis layan macam vvip ke para pendemo tu semua?

nak usap-usap kepala...
nak timang-timang...
nak belai-belai...

PENDEMO2 TU BERHIMPUN SECARA AMAN LANGSUNG TAK MENCETUSKAN KEGANASAN!! KENAPA POLIS PERLU BERTINDAK GANAS TAK BERPERIKEMANUSIAN LANGSUNG..

SEKURANGNYER PRO LA SIKIT IKUT LA ETIKA2 PENAHANAN.. ADA PULAK SUKA HATI JER DOK COTAR KEPALA ORG.. PEREMPUAN LAK TU.. BINANTANG PUN ADA HATI BEB NIE KAN MANUSIA..

===================================

Blogger zali said...

ajk umno...

apasal?...mak awak kena rogol beramai-ramai dengan orang umno ke?

kecoh la...

awak nak suruh polis layan macam vvip ke para pendemo tu semua?

nak usap-usap kepala...
nak timang-timang...
nak belai-belai...

nak macam tu ke?

bengap berganda!

November 11, 2008 10:40 PM

November 12, 2008 3:51 AM

bn@umno said...

pleaselah PAS don't TALK COCK anymore.

Mesra Sokmo said...

ade seorg lagi: norjimi@yahoo.com
Tapi kalau dah nyata tolak & hina hukum Allah (hudud dan sebagainya) dan ambil pula fahaman hadhari, nak kata Islam apa? Nabi Muhammad SAW tak pernah ajar fahaman Pok Loh - (Hadhari - persamaan hak antara lelaki & perempuan - Dlm pembahagian harta pusaka, menutup aurat (perempuan halal pakai seluar pendek macam mu - paras lutut), Islam apa ini? memang tempah neraka Allah SWT. Nabi pun merintah tanah arab, itu politiklah tu. Kalau tidak kafir quraish merintah Madinah & Mekah dsb atau pun samy vellu & Koh su koon - yg engkau sokong. Fikirkanlah sebelum mati. Org UMNO pun tinggal tak berapa org lagi doh, sebab itulah Pok Loh takut nak buat undian kecil diKulim & Perlis ...kan kalah lagi malu

Memang sejarah islam keras dalam menentang farsi - mahu Islam @ perang. Aku rasa kalu mu tentu ambil perempuan, akhirnya manpus diberi minum racun.

On 11/11/08, che MIE norjimi@yahoo.com wrote:
tetapi menghina orang untuk kesyurga ciptaan awak bukan itu matlamat saya. syurga dan neraka di tangan Allah. awakpun belum tahu ke mana akhirnya. kalau mahu menghina manusia, hinalah diri sendiri dahulu. jangan menyamakan syurga dengan parti kerana Allah bukannya melihat parti kamu tapi melihat pada perbuatan dan amal soleh.

awak seorang terlalu xtream. kalau ramai begini macam kamu, sudah tentu Islam tertegak melalui mata pedang...kerana kamu bukan orang yang berdiplomasi..kamu seorang yang berlagak menjadi Tuhan...meletak seseorang di syurga dan di neraka.

fikirlah....
--------------------------------------------------------------------------------
From: Deddy Al Fayyed agasal650@gmail.com
To: che MIE norjimi@yahoo.com
Sent: Wednesday, October 29, 2008 11:24:15 PM
Subject: Re: Sedarlah anak Kelantan-balas

Alhamdulillah, semoga kau pun begitu juga, tinggalkan yg mungkar & buatlah amal soleh


On 10/29/08, che MIE norjimi@yahoo.com wrote:
SAYA INGAT AWAK NIE AHLI SYURGA LAH...

irfandina said...

salam..

sepatutnya para pembesar pas serta para pendukungnya sedar pihak mana yg sebenarnya yg tidak ingin melihat perpaduan ujud di m'sia...

contoh yg baik lihat saja dinegeri kedah...apabila state government ingin menambah kuota drpd 30% to 50% untuk bumiputra pada setiap projek perumahan yg ingin dibina dinegeri kedah maka dap (teman tapi mesra pas dalam pr) begitu lantang sekali membantah sehinggakan sanggup membuat ugutan untuk keluar dari pr....

bukankah niat kerajaan negeri itu baik...secara tidak langsung perpaduan akan semakin erat dikalangan rakyat jelata apabila semua rakyat dapat memiliki kediaman serta tinggal bersama disatu kawasan perumahan...

so...dah terang lagi bersuluh siapa yg anti kepada perpaduan...

apapun saya secara peribadi salute dengan pendirian mb kedah yg tegas dengan keputusannya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...